Hälsa

Så rengör du din yogamatta för att slippa hudproblem – 5 tips

Vare sig du är tjejen med yogamatta under armen på tunnelbanan eller den som plockar upp en lånematta från studion så får du (med största sannolikhet) gnugga pannan mot en riktig bakteriecocktail.

Foto: All Over Press

Yogamattan är en perfekt grogrund för bakterier, svamp och virus (ick!) eftersom vi utsätter den för en mix av svett, hudkrämer och smuts både på väg till träningen och inne i själva studion. Mattan kan börja lukta illa och i värsta fall även ge hudinfektioner, om du inte rengör den tillräckligt ofta. Som tur är krävs det inte så mycket för att hålla mattan fräsch. Här är några tips:

1. Behandla din matta på samma sätt som dina yogakläder, den behöver regelbunden tvätt. Du bör torka av den snabbt efter varje pass och tvätta den mer noggrant åtminstone en gång i veckan.

2. Om du har en matta av naturgummi kan du rengöra den med en blandning av lika delar vatten och vinäger, det är ett naturligt sätt att desinficera och återställa gummits textur och färg. Ta inte så stora mängder av rengöringsblandningen och använd inte tvättmaskinen, naturgummit mår inte bra av för stora vattenmängder.

3. En matta i PVC kan du kasta i tvättmaskinen en gång i månaden, speciellt om det är en tunnare variant. Använd ett milt tvättmedel och hopa över centrifugeringen! Mer kompakta mattor mår bäst av att torkas av med trasa eller att duschas av.

4. Det finns speciella rengöringssprayer för yogamattor som är enkla att spraya på och torka av med en trasa. Eller så blandar du din egen med vatten och tea tree-olja (teträolja) eller någon annan eterisk olja.

5. Häng upp mattan och låt den lufttorka. Det kan ta upp till ett dygn att få mattan helt torr, så om du yogar ofta kan du behöva skaffa en reservmatta.

Källa: Wellandgood.com

Foto: All Over Press

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!