Hälsa

Sofia “PT-Fia” Sjöström: “Därför är det så viktigt att du äter dig mätt”

När åt du dig mätt senast? Ibland ställer jag den frågan till kvinnor och tjejer. Det är intressant att lyssna på svaret för fortfarande finns det en föreställning om att vi inte ska äta oss mätta. Att vi blir tjocka eller går upp i vikt om vi faktiskt når känslan av mättnad.

ptfia

 

Jag känner mig ofta ensam i många tjejers sällskap eftersom jag nästan alltid är den enda som tar två, ibland tre portioner. Jag verkar vara den enda som äter mig mätt och som gärna tar både förrätt och dessert till middagen när det bjuds. Jag vet att min kropp kräver mycket mat och att hur mycket som behövs för att göra någon mätt skiljer sig från person till person. Men det är så många gånger kvinnor bredvid mig äter hälften på tallriken och sedan utbrister hur mättande det var och att nu får de minsann inte ner en bit till. Och det kan ju vara helt sant så klart, men ibland får jag intrycket av att de kanske inte riktigt känner efter. Att de bara slutar äta för att de ser att de ätit hälften.

 

När åt du dig mätt senast?

 

Jag menar inte att man ska äta sig proppmätt tills man hamnar i matkoma och känner sig illamående, inte alls. Däremot tror jag på att lyssna på kroppens signaler om hunger och mättnad. Och att våga känna in och lyssna på kommunikationen som sker i kroppen. När jag var verksam som personlig tränare och kostrådgivare mötte jag många kvinnor som ville förändra sin kropp. En del ville gå ner i vikt och åt så lite de kunde. Och tränade massor.

 

Jag uppmuntrade dem i stället att äta oftare, lyssna in signalerna och äta mer överlag. Först då började kroppen ge resultat och de fick dessutom mer energi till träningen, kände sig piggare, friskare och kom närmare sina mål. Jag vill alltså uppmuntra er alla till att våga äta mer mat och lyssna in er kropp. Det är viktigt att lära känna sin version av mätt.

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!