Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Sofia “PT-Fia” Ståhl öppnar upp om sin vårdepression: “Våren innebär många krav”

Vi på Metro Mode har bestämt oss för att göra allt vi kan för att ta bort tabun, skulden och skammen kring psykisk ohälsa. Vi är nämligen helt övertygade om att vi måste börja prata om det och sluta må dåligt i tystnad. Den här veckan har vi fått en pratstund med Sofia “PT-Fia” Ståhl om den kravfyllda våren och hur jobbigt det är att må dåligt av den årstid på året som vi alla förväntas älska så mycket.  

vardepression_815Foto: Unsplash & Ptfia.se
Källa: 1177.se

För snart fem år sedan drabbades hälsoprofilen och bloggaren Sofia Ståhl av utbrändhet, med ett år av sjukskrivningar på olika nivåer som följd. Sofia har delat med sig av sina erfarenheter i bloggen och på så sätt hjälpt och stöttat många andra i samma situation.

I ett nyligen publicerat blogginlägg berättar hon om sin svåra relation till våren och att hennes tuffaste perioder i livet alltid har sammanfallit med denna årstid: “Våren innebär många krav. Krav på att älska ljuset och livet, krav på att ta vara på allt och vara ute och umgås och socialisera och prestera mest hela tiden. Det är ofta som mest intensivt på jobbet under våren och helgerna bokas upp snabbt. Och det är inte okej att inte vara kompis med våren. Vi svenskar ska älska våren”, skriver Sofia i sin blogg.

… Och det är INTE okej att inte vara kompis med våren. Vi svenskar ska älska våren.

Vi bad Sofia att dela med sig av sina bästa tips till andra som mår dåligt under våren:

Vad har du för “lugnande ord” till andra som också påverkas negativt av att dagarna blir ljusare och varmare?

– Påminn dig själv om att det är mer än okej att inte trivas med våren. Det är precis lika okej att inte tycka om våren som alla andra årstider, även om folk verkar ta illa upp när man säger det. Försök att ge dig själv bra förutsättningar för att ta dig igenom den här tiden. Det kan vara alltifrån att börja äta pollentabletterna i tid, om du är allergisk, till att boka in ledig tid i kalendern till att tillåta dig att känna precis som du känner.

Jag vill också påminna om att vi är många som har svårt för våren, men det pratas kanske inte riktigt lika högt om det. I Sverige ”ska” vi älska våren och hata mörkret enligt normen. Men verkligheten ser annorlunda ut och många blir nedstämda, stressade och får årstidsbunden depression* av ljuset.

 

Har du några tips på hur man kan förbereda sig inför vårljuset för att tackla de här månaderna på bästa sätt?

– Om du vet med dig att du tycker att våren är jobbig så försök att göra det bästa av det. Tvinga dig inte att göra sådant som inte känns bra. Låtsas inte att du älskar våren om du inte gör det och var inne med nerdragna persienner om det är det enda som får dig att känna dig lugn. Och när du orkar: Försök att hitta stunder att möta ljuset med öppet sinne. Kanske kan det kännas läkande och till och med mysigt att ta en promenad i solen med en kaffe? Plocka godbitarna och låt resten vara som de är.

 

Du skriver i ditt blogginlägg att du i år ska försöka bli bättre vän med våren – hur ska du göra?

– Genom att inte bestämma mig innan att det är skit utan att försöka ta det som det kommer. Jag vill försöka att uppskatta ljuset och inte bli skrämd av det. Vill plocka russinen ur kakan och vara mycket utomhus, ljuset är betydligt lättare att möta utomhus än inne. På något plan så ser ju även jag allt det vackra i våren, men många gånger så vinner allt det jobbiga, dränerande och ångestframkallande. Men jag tar inte ut något i förskott utan försöker behålla ett öppet sinne.

 

*Årstidsbunden depression är vanligast under senhösten och vintern, men kan även förekomma under vår- och sommarhalvåret. Depressionssymtomen (extrem trötthet, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och kolhydratssug) är ofta kopplade till rubbningar i sömnhormonet melatonin och må-bra-hormonet serotonin. 

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!