Hälsa

Studie: Gruppträningsklasser minskar dina stressnivåer mer än träning på egen hand

Att träning är ett effektivt sätt att minska stress vet alla som någon gång har tagit en uppfriskande löprunda eller kört en omgång på gymmet (fast en egentligen var alldeles för stressad för att att hinna träna). Nu visar dessutom en studie att om du behöver maxa de stressminskande effekterna så är det gruppträningsklasser du ska satsa på. 

Foto: View Pictures/REX

Oavsett om du tränar själv i gymmet (eller hemma) eller väljer att gå på gruppträningsklasser så kommer du att få positiva hälsoeffekter både fysiskt och mentalt. Men om vi gå efter en studie publicerad i The Journal of the American Osteopathic Association så är det just gruppträningsklasser du ska satsa på om du är inne i en period av extra mycket stress.

I studien deltog 69 medicinstudenter varav 25 personer ingick i gruppträningsgruppen (minst en klass tillsammans med andra per vecka), 29 personer tränade på egen hand och de resterande 15 var del av kontrollgruppen. Efter 12 veckor av träning kunde forskarna konstatera att gänget som tränat tillsammans hade betydligt lägre stressnivåer (hela 26 procent) än de andra två grupperna. De visade också en större ökning i fysisk, mental och emotionell hälsa än gruppen som tränat på egen hand.

Resultaten måste dock tas med en nypa salt – både för att den utvalda gruppen är väldigt specifik (studenter som pluggar medicin), för att deltagarna kände varandra (i de flesta fall går man på gruppträningsklasser med folk man inte känner) och själva fick välja vilken grupp de ville ingå i och då antagligen har valt den träning de trivs bäst med. Det vi tar med oss från studien är i alla fall att om du behöver stressa ner så är det en riktigt bra idé att dra ihop ett gäng kompisar och träna ett pass tillsammans. Eller varför inte ta med dig kollegorna på lunchen?

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!