Hälsa

Studie: Psykisk ohälsa ökar bland unga – det här sägs vara orsaken

De senaste tio åren har psykisk ohälsa bland unga ökat, enligt studie. Däremot har det inte ökat bland personer över 26 år. Forskarna tror att det är en ökad användning av mobiler och sociala medier samt mindre sömn som påverkar måendet hos unga. 

Foto: Unsplash

Många studier visar att unga i dagens samhälle mår allt sämre. Forskarna i en studie, publicerad i Journal of Abnormal Psychology, menar att det beror på den utsträckning som vi använder oss av telefoner och sociala medier idag. I studien har man analyserat data från National survey on drug use and health som sedan 1971 övervakat missbruk och mentala besvär hos tonåringar. I den studie som tyder på att unga som mår dåligt drastiskt ökat de senaste tio åren, har man undersökt data från över 200 000 tonåringar och 400 000 vuxna. Analyserna visade att risken för depression ökat med mer än 50 procent hos tonåringar samt att självmordstankar bland unga har ökat.

Forskarna menar att det sämre måendet bland de unga är en generationsfråga. Att allt fler unga mår sämre har med vår ökade användning av sociala medier att göra samt att mobilanvändningen minskar sömnens varaktighet, menar forskarna i studien. En anledning sägs vara att unga inte lägger ifrån sig mobilen innan läggdags på samma sätt som vuxna, vilket gör att de förlorar sömntimmar och att sömnen därmed påverkas. Tonåringar har även ett större behov av sömn än vuxna.

Något annat som sägs vara avgörande enligt forskarna är att vuxna inte blir lika påverkade av sociala medier på grund av mer stabila relationer i jämförelse med unga.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!