Supergod banan och chokladkaka – servera som mellanmål eller dessert (glutenfri)
Hur fint vore det inte med ett recept på något gott som funkar lika bra som dessert som till mellanmål? Hanna Göransson har som vanligt trollat ihop det ultimata receptet. Den här veckan tipsar hon om en gudomlig banan- och chokladkaka.
Servera den med kokosgrädde och honung till dina middagsgäster eller ät den som den är när du behöver lite energi på eftermiddagen. Baka den redan idag, den är helt fri från dåligt samvete…
Receptet hittar du nedan:
Glutenfri banan- och chokladkaka
Ingredienser
2 mogna bananer, mellanstora
1 msk honung* alt. annan valfri flytande sötning, t.ex agave sirap eller lönnsirap
2 ägg
3 dl valfri vegetabilisk mjölk
2 dl gulärtsmjöl, alt. linsmjöl eller kikärtsmjöl
2 dl mandelmjöl
1/2 krm kardemumma
1 krm salt
En nypa vanilj
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
ca 50 g mörk choklad
cacao nibs att toppa med, valfritt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200C.
2. Grovhacka chokladen.
3. Blanda alla torra ingredienser.
4. Mixa ägg, mjölk, banan och honung med en stavmixer eller i en mixer.
5. Blanda ihop dom torra ingredienserna med mjölk – och bananmixen till en jämn smet. Vänd ner chokladen.
6. Häll ner smeten i en 1 1/2 l brödform som du lagt ett bakplåtspapper i.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 min eller tills den har en krispig yta och är gräddad i mitten.
*Med 1 msk honung blir kakan inte överdrivet söt, men lika god för det.
Om du vill att kakan ska vara efterrättssöt kan du antingen servera med banan och lite ringlad honung, alternativt ha i mer sötning i kakan från början. Skulle tippa på att 2-3 msk istället för 1 msk är lagom.
Fotograf: Seasonal Cravings