Hälsa

3 otippade anledningar till att du svettas överdrivet mycket

Upplever du att du svettas mer än vanligt? Vi listar tre mindre kända anledningar till överdriven svettning.

Foto: Pexels

De flesta känner till att övervikt och klimakteriet kan leda till att man svettas mer än normalt, men det finns några bakomliggande orsaker till överdriven svettning som många kanske inte känner till. Här tar vi upp fyra saker som kan leda till att du svettas ovanligt mycket.

Stress och oro

Stress är kroppens naturliga reaktion på ett upplevt hot. När vi befinner oss under stress sker en rad saker i kroppen: bland annat utlöses adrenalin, kortisol och andra stresshormoner, samtidigt som pulsen ökar och musklerna spänns – allt för att hjälpa oss att försvara oss mot någon form av attack.

När vi är stressade stiger kroppstemperaturen, vilket i sin tur aktiverar svettkörtlarna. Att vi svettas när vi är stressade är med andra ord helt normalt. Enligt Healthline utsöndrar armhålorna 30 gånger mer svett under stress, så om detta är något du ofta drabbas av kan det vara värt att investera i en bra antiperspirant.

Överdriven alkoholkonsumtion

Att dricka mycket alkohol är en annan sak som kan leda till överdriven svettning, enligt Vårdguiden. När vi dricker alkohol ökar kroppstemperaturen genom att öka blodflödet och blodsockernivån. Detta leder till att kroppen börjar svettas för att försöka kompensera intaget av alkohol.

Personer som är beroende av alkohol kan dessutom drabbas av svettningar vid abstinens. Andra symtom på abstinens kan vara att man blir orolig, skakig, illamående eller får svårt att sova, enligt Vårdguiden. Om detta stämmer in på dig kan du söka vård för besvären – det finns läkemedel som kan mildra besvären och förebygga allvarlig abstinens. 

Du är vältränad

Intressant nog så kan överdriven svettning bero på att man är vältränad. Enligt Vårdguiden är det inte omöjligt att du svettas mer när du är i god form än när du är otränad. I dessa fall svettas man mest på överkroppen.

Källor: Alcohol Rehab Help, Healthline

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!