Hälsa

Ultraprocessad mat kan öka risken för äggstockscancer, antyder studie

En ny brittisk studie visar att ett högt intag av ultraprocessad mat kan innebära en ökad risk att drabbas av olika typer av cancer – i synnerhet äggstockscancer, bröstcancer och hjärncancer.

Foto: Unsplash

Det kan finnas ett samband mellan ett högt intag av så kallad ultraprocessad mat – exempelvis läsk, godis och chips – och en ökad risk att drabbas av olika typer av cancer, det visar resultaten från en brittisk studie utförd av forskare från The Imperial College London.

Ökad risk att drabbas av cancer

I studien använde forskningsteamet sig av data från UK Biobank, en stor studie med över en halv miljon deltagare som alla var i åldern 40 till 69 när de rekryterades från England, Skottland och Wales mellan 2007 och 2010.

Teamet analyserade 197 426 personers dieter under loppet av ett decennium, och deras risk för att utveckla eller dö i cancer.

Resultaten visar på ett samband mellan en högre konsumtion av ultraprocessade livsmedel och en ökad risk att utveckla cancer, i synnerhet äggstockscancer och hjärncancer. Dessutom kom man fram till att det fanns en ökad risk att dö i cancer, särskilt äggstockscancer och bröstcancer.

Forskare: “Viktigt att folk är medvetna om riskerna”

Enligt resultaten höjs risken att drabbas av cancer med 2 % för varje 10 % ökat intag av ultraprocessad mat – och risken att drabbas av äggstockscancer höjs med hela 19 %.

Det visade sig även risken att dö i cancer höjdes med 6 % för varje 10 % ökat intag av ultraprocessad mat, medan risken att dö i äggstockscancer blev 30 % högre, och risken att dö i bröstcancer höjdes med 16 %, det skriver ITV.

“Vår forskning tyder på att ett minskat intag av ultraprocessade livsmedel kan innebära viktiga fördelar gällande risken att drabbas av cancer”, säger Dr. Eszter Vamos, studiens huvudförfattare.

Hon fortsätter:

“Eftersom intag av ultraprocessad mat är kopplat till en rad andra negativa hälsotillstånd, inklusive fetma och typ 2-diabetes, är det viktigt att folk är medvetna om hälsoriskerna med att konsumera stora mängder av det.”

Vad är ultraprocessad mat?

Enligt svenska livsmedelsverket finns det ingen officiell definition av ultraprocessad mat, men en definition av begreppet är “industriellt tillverkad mat där syftet med bearbetningen oftast är att skapa nya produkter med mycket lång hållbarhet, och vanligtvis även att ändra på färg, smak och/eller konsistens så att maten blir tilltalande och lätt att konsumera”.

Enligt NOVA (ett klassificeringssystem som tagits fram av en grupp folkhälsoforskare för att ringa in en typ av bearbetning som något negativt för hälsan) innebär ultraprocessad mat livsmedel som innehåller en eller flera av följande:

 1. Ingredienser som används nästan uteslutande av industrin.
 2. Råvaror som har brutits ned och sedan satts samman igen.
 3. Tillsatt socker, fett och salt – oftast i kombination.

Följande livsmedel räknas till ultraprocessade sådana enligt klassificeringssystemet NOVA:

 • Läsk
 • Godis och choklad
 • Glass
 • Chips
 • Industriellt tillverkat bröd,
 • Bakverk och kakor
 • Korv
 • Sötade frukostflingor
 • Pulvermat som soppor eller måltidsersättning
 • Fettreducerade mejeriprodukter som innehåller stabiliseringsmedel
 • En majonnäs som innehåller emulgeringsmedel
 • En fryst lasagne som innehåller modifierad stärkelse’
 • Sötade mejeriprodukter
 • Chicken nuggets

Källor: Today, ITV, Livsmedelsverket

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!