Hälsa

Svenskar äter mest ultraprocessad mat i EU, enligt studie – men vad innebär det egentligen?

En studie visar att svenskarna äter mest ultraprocessad mat i hela EU – men vad innebär egentligen ultraprocessad och processad mat? Vi reder ut begreppen.

Foto: Unsplash

Artikel uppdaterad 2/2/2023

I januari 2022 rapporterade SvD att svenskar äter mest ultraprocessad mat i hela EU. Ett högt intag av ultraprocessad mat är kopplad till bland annat fetma, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, högt kolesterol och vissa cancerformer. 

Värt att notera är att Livsmedelsverket menar att den studie från 2021 som visade att svenskar äter mest ultraprocessad mat i EU är “ett exempel på felaktig klassificering”.

På sin hemsida skriver Livsmedelsverket:

“Studien utgick från livsmedelskonsumtionen rapporterad i matvaneundersökningar från flera europeiska länder. I brist på mer detaljerad information valde författarna att grovt klassificera alla soppor, sallader och vanliga rätter (exempelvis lasagne) som ultraprocessade, utan att veta om de var hemlagade eller inte. Då andra länder i studien hade rapporterat sina data lite annorlunda (exempelvis som pasta och sås istället för lasagne), såg det ut som att Sverige hade ett mycket högt intag jämfört med andra länder.”

“Finns ett samband”

Sedan andra världskriget har ultraprocessad och processad mat marknadsförts och sålts i allt större kvantitet i Sverige. Den ökade konsumtionen av mat i dessa kategorier sammanfaller med att övervikt blivit allt mer vanligt förekommande bland svenskar.

“Övervikt, liksom annan ohälsa, är multifaktoriellt. Det beror på massor av olika saker och många av dem känner vi fortfarande inte till. Men det finns samband mellan kost och vad vi äter – framför allt med den utvecklingen där vi äter mycket mer ultraprocessad och processad mat än tidigare”, säger överviktsforskaren Erik Hemmingsson till Forskning.se.

Svenskarnas höga konsumtion av ultraprocessad mat har lett till att Livsmedelsverket nu väntas ta upp kategorin i sin lista Nordiska näringsrekommendationer. Att vi behöver äta mindre ultraprocessad mat är tydligt, men vad är det egentligen?

Skillnaden mellan ultraprocessad, processad och icke processad mat

Ultraprocessad mat är mat som har genomgått en hög grad av industriell behandling. Den har lång hållbarhetstid och innehåller onaturliga ingredienser. Även antalet ingredienser kan spela roll – matvaror som innehåller fler än fem ingredienser faller ofta under kategorin ultraprocessad.

Exempel på ultraprocessad mat är:

  • chicken nuggets
  • glass
  • frukostflingor
  • massproducerat bröd
  • pulversoppor
  • korv
  • färdiga rätter
  • hamburgare
  • måltidsersättning

Processad mat, däremot, är mat som har behandlats för att hålla längre eller smaka bättre. Denna kategori innehåller två eller tre ingredienser som är framställda genom tillsättning av till exempel socker, olja eller salt.

Exempel på processad mat är:

  • Pasta
  • Ost
  • Bacon
  • Konserverad mat
  • Rökt fisk

Icke processad och minimalt processad mat är livsmedel som antingen är helt obehandlade eller som har förberetts för att göras ätbar, säker eller hållbar. Detta sker genom bland annat fermentering, nedfrysning, rensning, kokning, grillning eller liknande.

Exempel på icke processad mat är:

  • Frukt
  • Grönsaker
  • Baljväxter
  • Ägg
  • Nötter
  • Mjölk
  • Obehandlat kött
  • Obehandlad fisk
  • Frön
  • Svamp

Källor: Kurera, Omni, Forskning.se, Styrkelabbet

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!