Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

Vägen till milen: Metro Mode-redaktionen tipsar om sin bästa sommarträning

Med 1,5 månad kvar till Tjejmilen den 3 september är det hög tid för Metro Mode-redaktionens löpargrupp att växla upp tempot. Häng med oss i sommar! Här är programmen, träningstipsen och knepen du behöver för din bästa löparsommar någonsin.
 
Vagentillmilen

Träningsprogram i två nivåer – för dig som vill springa milen >>

Styrketräning för löpare >>

Rörlighetsträning för löpare >>

 
Metro Mode-redaktionens löpargrupp
Här delar tjejerna med sig av sina bästa tips och knep inför sommarens träningspass.
elina_vagentillmilenElina Malm, 33
Elina har tidigare brottats med att hitta regelbundenhet i sin löpning. “I vissa perioder kommer jag in i ett skönt flow där allt flyter på och resultaten snabbt blir bättre och bättre. Då blir det också roligare att löpträna.” Nu har Elina precis hittat tillbaka efter ett långt uppehåll.
 
Så tränar jag just nu: Just nu tränar hon i snitt ett löppass i veckan kombinerat med 1-2 yogapass och ytterligare ett gruppass med fokus på styrketräning.
 
Mitt mål med Tjejmilen (som jag satte 18 maj): Det längsta jag sprungit hittills är ett city-lopp i Stockholms innerstad om 1,2 mil. Jag trodde att jag skulle dö vid två tillfällen men jag klarade det. NU vill jag springa Tjejmilen på en bättre tid än vad jag gjorde under city-loppet utan att känna att jag vill dö under tiden. Att slippa bli brandbilsröd vore också kul.
 
Det är mitten av juli, så känns min träning just nu: Jag fixade att springa milen för några veckor sedan! Tiden var väl inte superbra, 60 min, men stort för mig. Jag har ju haft fobi för gruppass tidigare men har lyckats kliva ur min comfort zone och testat lite olika pass på mitt gym. Jag har även sprungit en del utomhus vilket jag också har tyckt varit obekvämt tidigare.
 
Mitt bästa knep för att hålla igång under semestern: Att inte se träning som något jobbigt och tråkigt. Det finns andra sätt att ”träna” på än att gå till gymmet. Exempelvis att simma i havet, gå en strandpromenad, spela volleyboll, upptäcka en ny stad till fots och så vidare.
 
Tips jag vill dela med mig av: Det är faktiskt så mycket skönare att löpträna med lite större löparskor. Ett tips jag hört så många gånger men som jag inte tagit fasta på tills nu. Även vår coach Jennys knep om att ta små kliv när man springer upp för backar. Det spar verkligen energi vilket gör att man orkar springa längre!
 
lisa_vagentillmilenLisa Dahlgren, 24
När Lisa började träna i maj inför Tjejmilen så var hennes mål att kunna springa hela loppet “utan att känna att jag vill dö”. Nu när vi närmar oss slutet av juli så har hon även lagt till en liten slutknorr till sin målsättning: Att hon ska tycka att det är roligt.
 
Så går det med träningen just nu: Träningen har gått bättre än vad jag trodde och det bodde tydligen en liten löpare i mig. Just nu har dock latmasken tyvärr hittat mig och jag tränar inte så mycket som jag vill och kanske borde. I dagsläget springer jag ungefär två gånger i veckan som jag varvar med styrka.
 
Det här passet är sjukt jobbigt: Jag kommer sent glömma det intervallpass Jenny körde med oss i den brantaste trappa jag någonsin hade sett (vi sprang upp och ner för trappan i totalt 15 minuter). Kräken var minst sagt i halsgropen.
 
Mitt bästa knep för att hålla igång under semestern: Haha, önskar att jag hade ett! Den som har det får gärna dela med sig.
 
Tips jag vill dela med mig av: Spring inte som en galning utan hitta en takt du känner dig bekväm med. Snabbheten kommer sen.
 

cassandra_vagentillmilenCassandra Lundgren, 28
För Cassandra är Tjejmilen i september det första delmålet på vägen mot ett halvmaraton – och förhoppningsvis en hel mara så småningom. “Mitt mål är att genomföra Tjejmilen under en timme, 55 minuter hade jag varit nöjd med!”
 
Så tränar jag just nu: Jag springer cirka 4-5 km och kör styrketräning med kroppsstyrka (ca 20 minuter) utomhus ca fyra dagar i veckan. Utöver det promenerar jag med hunden vilket känns som en bra kombo. Är riktigt nöjd med mina träningsrutiner just nu och hoppas att jag ska kunna hålla dem!
 
Träningen jag tycker du ska testa: Jag har verkligen fått blodad tand för intervaller, vilket jag nästan aldrig körde förr. Jenny har haft ett gäng korta, intensiva och varierande pass med oss som jag inspirerats av och tagit med i min träning. Tycker det ger snabba resultat, är fett jobbigt men väldigt kul!
 
Mitt bästa knep för att hålla igång under semestern: Eftersom jag är lite av en periodare så har jag ofta full motivation under en kortare tid för att den sedan ska avta helt i vissa perioder. Försöker tänka på allt som träningen faktiskt ger mig, att jag blivit piggare, gladare och sover bättre för att hålla igång den.
 
Tips jag vill dela med mig av: Investera i ett par riktigt bra skor, som är lite för stora så att foten får plats och kan röra sig fritt. Jag har själv gått upp en halv storlek och märker stor skillnad. En annan insikt är att hållningen är viktig och att uppförsbackar blir så mycket enklare att ta sig igenom – med kortare steg.
 

Jenny_vagentillmilenJenny Sunding, 29
Jenny är (och har alltid varit) en träningsnörd och har haft löpningen som främsta träningsform i runt 8 år. Hon har sprungit flera maraton och älskar att springa i tuff terräng. I Vägen till Milen coachar hon sina kollegor till att utföra stordåd under Tjejmilen.
 
Mitt mål med Tjejmilen (som jag satte 18 maj): 2016 är året då jag närmar mig milen på 40 minuter, förhoppningsvis redan den 3 september (det gäller att sikta högt)! Jag vill ”åtminstone” slå min bästa tid från förra hösten då jag sprang 43:30 i oktober.
 
Så tränar jag just nu: Jag har tyvärr fått en inflammation i vänsterfoten, så just för tillfället kan jag inte springa så mycket som jag vill. Jag gör rehab-övningar och håller tummarna stenhårt för att jag snart ska vara tillbaka på banan igen. Det positiva är att jag tränar mycket mer styrketräning just nu än vad jag brukar göra, och det är en superbra grund för en löparstark kropp.
 
Ett träningspass jag tycker att du ska testa: Värm upp med 5-10 minuters lugn jogg till en lång trappa där du sedan kör ditt pass. Sätt timern på 15 minuter och spring upp och ner i trappan så många gånger du hinner. Varva mellan att ta ett steg på varje trappavsats, vartannat steg, steg i sidled, sprinta och spring med höga knän. Låt fantasin flöda, hjärtat pumpa och benen trycka ifrån ordentligt i varje steg. Behöver du en stunds återhämtning, gör en styrkeövning längst upp i trappan innan du fortsätter!
 
Mitt bästa knep för att hålla igång under semestern: Träna på morgonen! Det behöver inte vara så långa pass, men om du bockar av träningen redan innan frukost så har du sedan hela dagen på dig till annat. För det är ju bara att erkänna, när kompisgänget bjuder in till spontan grillfest så känns det inte så lockande att tacka nej bara för att du inte har hunnit träna ännu.
 
Följ Vägen till Milen här på Metromode.se, på instagram @metromode.se – och dela med dig av din egen träning under hashtag #Vägentillmilen.
 
Vägen till Milen är ett samarbete med Tjejmilen, Adidas, Happy Plugs och TomTom

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!