Varningstecken för hjärtinfarkt – symtomen du inte hört talas om förut
De flesta känner till att vanliga symtom vid en hjärtinfarkt är smärta i bröstet och armen. Men faktum är att det finns en rad olika tecken på att man drabbats, och för kvinnor kan symtomen vara annorlunda än för män.
Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Män som är under 60 år löper tre gånger större risk att få en hjärtinfarkt än kvinnor i samma ålder – och kanske är detta, tillsammans med det faktum att symtomen för kvinnor kan se annorlunda ut, anledningen till att kvinnor i större utsträckning ignorerar tecken på hjärtinfarkt.
Här tar vi en titt på varningstecken för hjärtinfarkt, hur symtomen för kvinnor kan se ut, och vad du ska göra om du misstänker att du själv eller en närstående drabbats.
Symtom vid hjärtinfarkt
- En oklar och obehaglig känsla i bröstet som varar längre än 15 minuter och som du inte vet vad den beror på. Smärtan kan vara tydlig och skärande eller diffus och strålande, kraftig eller ha lägre intensitet. Smärtan kan även påverkas av inandning.
- Ont i armen, magen eller ryggen – kraftig smärta eller av lägre intensitet
- Ont i halsen eller käkarna – kraftig smärta eller av lägre intensitet
- Andning: du har svårt att andas eller är andfådd
- Eventuell smärta påverkas av att du andas in
- Kallsvett – detta är en viktig faktor
- Oroskänsla och obehag
- Illamående
- Hjärtklappning och yrsel
- Besvär som liknar influensa och samtidigt ont i bröstet
Om du har en känsla av att symtomen beror på hjärtat, ta denna känsla på allvar. Ta även med i bedömningen om du har haft tidigare episoder av hjärtsjukdom. Om du har diabetes försämrar detta prognosen.
Varningstecken för hjärtinfarkt hos kvinnor
Som sagt kan symtomen för hjärtinfarkt skilja mellan kvinnor och män. För kvinnor är smärtan ofta mer diffus och smärtan kan kännas i både käke och rygg – med andra ord inte endast i bröstet. Kvinnor drabbas dessutom i högre grad än män av så kallad tyst hjärtinfarkt, det vill säga en infarkt som inte upptäcks förrän efteråt.
Till exempel kan man uppleva:
- Plötslig smärta i bröstet som kan stråla ut i ryggen och armen
- Det klämmer åt kring hjärttrakten
- Illamående
- Svettningar
- Plötslig andfåddhet
- Plötslig, ihållande extrem trötthet
- Smärtan eller obehaget kan minska för att sedan komma tillbaka några minuter senare
- Smärta som inte påverkas av kroppsrörelser
- Tyst hjärtinfarkt ger vaga symptom som andnöd och stark trötthet
- Om smärtan varar längre än 15–20 minuter trots vila så tyder detta på en hjärtinfarkt.
Kan stress orsaka hjärtinfarkt?
De flesta känner till sambandet mellan hjärtinfarkt och stress. Faktum är att personer som äter en undermålig kost eller är stressade löper större risk att drabbas av hjärtinfarkt, då detta leder till högre inflammationsgrad i kroppen vilket ökar risken för att insjukna.
Hjärtinfakt kan du förebygga genom att sluta röka, äta en hälsosam kost bestående av mycket frukt och grönt, samt ägna dig åt fysisk aktivitet.
Det ska du göra om du misstänker hjärtinfarkt:
- Om du har en smärta i bröstet som inte går över på 15 minuter och känner ett obehag, ring 112 – inte 1177. Det är viktigt att få vård i tid.
- Ignorera inte smärtan, även om smärtan är mer diffus och symtomen inte liknar de man ser på tv. Lita på din känsla.
- Kom ihåg att varje minut räknas. En viktig faktor för att överleva är att få vård snabbt, och de som får vård på sjukhus vid en hjärtattack har en markant lägre dödlighet. Längre fördröjning av vård ökar dessutom risken för vävnadsskada.
Källa: Hälsoliv, Vårdguiden, Hjärt-Lungfonden