Vårt svenska superbär lingon är nyttigare än açai – här är recepten du måste testa!
Du behöver inte köpa açai, acerola eller goji för att få i dig en näringsboost av vitaminer och mineraler. Vi har flera grymma superbär här på hemmaplan – som dessutom är billigare än de mer långväga varianterna (speciellt om du plockar själv i skogen). En storfavorit bland de näringsrika bären är lingon.
Källa: Kit.se och Livsmedelsverket
Lingon, detta härligt syrliga (och kaxiga) lilla röda bär som växer i hela Sverige gör sig perfekt i såväl smoothies, som i den klassiska lingonsylten och som smaksättare i rätter och bakverk. Lingonet kallas ofta för ett superbär då det har en hög näringstäthet från vitaminer, mineraler och antioxidanter.
Det röda bäret innehåller bland annat vitamin C, E och K, folat, fibrer, kalium och mangan. I en studie på superbär från 2014 såg forskarna att lingonen bromsar viktuppgång, förhindrar uppkomsten av fetma, gav ett stabilare blodsocker och minskade inflammationer i kroppen – dess hälsoeffekter var långt mycket bättre än det hajpade açaibäret (som ofta kallas hälsobäret nummer ett)!
Här nedanför hittar du tre härliga recept med vårt lokala superbär.
Josefin Dahlbergs Lingonbowl
Mixa frysta lingon, fryst avokado, hallon, ingefära och äpplejuice, efter eget tycke (för önskad konsistens).
Toppa med kokosflingor, mandelsmör och nötter.
Recept: Josefin Dahlberg
Fotograf: Josefin Dahlberg
Superfood boost: maxa din hälsa med enkla, snabba mellanmål
Erika Palmcrantz Bonnier Fakta, 2017).
Pris: 189 kronor, köp här.
KÖPChokladbitar med hasselnötter, lingon- och limegrädde
Chokladbitar
3 dl blandade nötter (tex hälften mandel och hälften hasselnötter)
100 g mörk choklad, gärna minst 70% kakao
3 msk kokosolja
1 nypa salt
4 dadlar
Lingon- och limegrädde
2 dl kokosgrädde (det översta lagret av fet kokosmjölk)
Rivet skal av 1 lime
2 tsk lingonpulver, finns i välsorterade mataffärer och i hälsokostbutiker (se köptips nedan)
1-1,5 tsk agavesirap, mer efter behag (se köptips nedan)
Gör så här
1. Mixa alla ingredienser till chokladbitarna i en mixer tills du har en slät smet.
2. Klä en burk/form med bakplåtspapper, ca 15×10 cm. Häll upp smeten i burken och ställ in den i frysen för att stelna.
3. Vispa kokosgrädden fluffig. Ha därefter i lime, lingonpulver och agavesirap och vispa igen.
4. När chokladen stelnat tar du fram den ur frysen och skär bitar av den. Spritsa på lingon- och limegrädden. Toppa eventuellt med lingon och limeskal. Du kan såklart också klicka på grädden istället för att spritsa på den.
Recept: Hanna Göransson
KÖPFotograf: Hanna Göransson
Lingonsylt
Ingredienser
500g frysta ekologiska lingon
1 msk vatten
Sötning: Steviadroppar vanilj eller 1 rivet äpple
Gör så här
Vill du söta med äpple så riv äpplet och lägg det i kastrullen på låg värme i några minuter. Mosa eller mixa det sedan till en jämn smet. Lägg sedan i lingon och vatten och låt koka ihop i cirkaa 10min. Vill du söta med stevia så lägg i vatten och lingon direkt i kastrullen och låt koka ihop under omkörning i cirkaa 10 minuter, och droppa i cirka 20 droppar stevia.
Recept: Ida Warg
Fotograf: Ida Warg