instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
halsa

Vårt svenska superbär lingon är nyttigare än açai – här är recepten du måste testa!

Av: Metro Mode

Du behöver inte köpa açai, acerola eller goji för att få i dig en näringsboost av vitaminer och mineraler. Vi har flera grymma superbär här på hemmaplan – som dessutom är billigare än de mer långväga varianterna (speciellt om du plockar själv i skogen). En storfavorit bland de näringsrika bären är lingon. 

Foto: Ismo Pekkarinen/IBL

Källa: Kit.se och Livsmedelsverket

Lingon, detta härligt syrliga (och kaxiga) lilla röda bär som växer i hela Sverige gör sig perfekt i såväl smoothies, som i den klassiska lingonsylten och som smaksättare i rätter och bakverk. Lingonet kallas ofta för ett superbär då det har en hög näringstäthet från vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Det röda bäret innehåller bland annat vitamin C, E och K, folat, fibrer, kalium och mangan. I en studie på superbär från 2014 såg forskarna att lingonen bromsar viktuppgång, förhindrar uppkomsten av fetma, gav ett stabilare blodsocker och minskade inflammationer i kroppen – dess hälsoeffekter var långt mycket bättre än det hajpade açaibäret (som ofta kallas hälsobäret nummer ett)!

Här nedanför hittar du tre härliga recept med vårt lokala superbär.

Annons
Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår