Hälsa

WHO avråder från att använda sötningsmedel för viktnedgång: “Hjälper inte”

Världshälsoorganisationen, WHO, kommer nu med nya direktiv gällande sötningsmedel: Enligt deras riktlinjer bör sötningsmedel inte användas i syfte att försöka gå ner i vikt.

Foto: Unsplash

Många ser sötningsmedel som ett nyttigare alternativ till livsmedel som innehåller socker, men enligt WHO finns det inget som tyder på att sötningsmedel leder till varaktig viktminskning.

“Ger inga långsiktiga fördelar”

Enligt CNN har WHO analyserat 283 olika studier och kommit fram till att sötningsmedel “inte ger några långsiktiga fördelar med att minska kroppsfettet hos vuxna eller barn”.

Resultatet av WHO:s granskning tyder också på att långvarig konsumtion av sötningsmedel kan medföra potentiella biverkningar såsom en något högre risk för diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdomar.

Francesco Branca, chef för WHO:s avdelning för nutrition och livsmedelssäkerhet, säger att syftet med den nya rekommendationen inte är att kommentera huruvida sötningsmedel är farligt eller ej. Däremot betonar han att sötningsmedel inte bidrar med de positiva hälsoeffekter som många kanske hoppas på:

“Att ersätta socker med sötningsmedel hjälper inte människor att kontrollera vikten långsiktigt. Vi såg en liten minskning av kroppsvikt kortsiktigt, men det är inte varaktigt”, säger han.

För den som vill minska sitt sockerintag rekommenderar Branca istället livsmedel som innehåller naturliga sockerarter, som frukt, samt osötad mat och dryck.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!