Hälsa

Yoga-guide: Lär dig att stå på händer med expertens bästa tekniktips

handstande_980
Handstående är yogaläraren och Josefine Bengtssons favoritposition. Att stå på händer kräver mycket träning och tålamod men med rätt teknik och förberedande positioner kommer du snart att kunna vända upp och ner på kroppen i ett kraftfullt och energigivande handstående.

– Jag brukar göra positionen när jag känner mig stressad eller lite deppig – och bara efter några andetag känner jag mig lugnare och gladare. Man vänder liksom inte bara på kroppen utan även på sitt känsloläge, säger Josefine.

För att bygga upp styrkan i kroppen inför ditt handstående så tipsar Josefine om att du ska börja med att stå i hunden med hälarna mot väggen. Flytta händerna något närmare väggen och klättra med fötterna upp mot väggen. Öva sen på att sträcka ett ben i taget upp i luften för att träna upp styrkan.
Gör så här…

  1. Börja i en nedåtgående hunden och gå fram något med fötterna mot händerna.
  2. Härifrån lyft ena benet upp mot taket (som i en trebent hund) andas sen ut och böj det andra benet. På inandningen hoppa mjukt upp och ner med hjälp av det böjda. Använd magmusklerna (dina bandhas/energilås) samt benen för att få kraft.
  3. Gör dessa hopp några gånger för att börja hitta din styrka och sen ta lite extra sats för att mjukt hoppa upp mot handstående.
  4. När du kommer upp i ditt handstående, glöm inte att andas. Använd dina bandas. Låt fotsulan sträva upp mot taket. Använde händerna för att justera och balansera. Håll blicken fäst på en punkt (jag gillar att titta ner i golvet mellan mina händer men många hävdar att det är mer ”rätt” att hålla nacken rak och titta framåt.)
  5. Stanna i positionen i så många andetag du kan och vill. Kanske är det bara några sekunder – njut då av den magin. Det är sällan jag själv väljer att komma ner från ett handstående – det är snarare kroppen tappar balansen!

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!