I samband med att vintern kommer krypande blir vi mer och mer uppmärksamma på element och värmekällor. Många av oss drar fram både raggsockor och fleecetröjor och på sommaren gör vi istället det motsatta. Under värmeböljor kan det bli riktigt varmt i en lägenhet. Har du koll på vilka temperaturer som är okej i din bostad?
När temperaturerna börjar sjunka eller blir ovanligt höga blir man mer observant på temperaturen inne. Men visste du att din fastighetsägare faktiskt har ett ansvar när det kommer till behaglig inomhustemperatur och att det finns gränser för hur kallt eller varmt det får vara?
Temperatur beroende på årstid
Enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten ska temperaturer inomhus ligga mellan 20 och 23 grader. “Det är också vad man betalar för. Uppvärmningen ingår ju i hyran”, säger Susanna Skogsberg som är förbundsjurist på Hyresgästföreningen. Man ska dessutom aldrig ha det kallare än 18 grader hemma då det kan vara dåligt för hälsan. Golvtemperaturen får inte vara lägre än 16 grader.
“Men man får också som hyresgäst förstå att det kan ta en eller ett par dagar innan systemet ställer om till att det faktiskt är kallt ute. En viss acceptans får man ha”, säger Susanna Skogsberg. “Men sen gäller det ju också att man har ventilationen reglerad och fungerar som den ska. Det kan också vara ett äldre hus som inte är isolerat. Eller att man helt enkelt värmer upp det för lite. Det kan finnas massor av olika skäl.”
Vilka regler som gäller för temperaturen i lägenheten varierar dock beroende på årstid.
- Vår, höst, vinter: Temperaturen ska ligga mellan 20 – 23 grader och får inte överstiga 24 grader under längre perioder eller ligga under 18.
- Sommar: Under sommarmånaderna får temperaturen stiga upp till 26 grader.
- Värmebölja: Under en tillfällig värmebölja tillåts något högre temperaturer, upp till 28 grader.
Så gör du om det är för kallt eller varmt
Om du upplever att det är mycket kallt i din bostad kan du mäta temperaturen med en temperaturmätare. Lägg den inte vid ett fönster där det drar utan istället en meter in i rummet och ungefär en meter upp från golvet.
För att kunna få laglig hjälp krävs det att den för höga eller för låga temperaturen är generell för hela lägenheten, och inte bara i ett rum eller vid ett fönster. Upptäcker du att temperaturen ligger över eller under de accepterade gränsvärdena ska du vända dig till hyresvärden eller kommunens miljökontor. Du kan också få viss kompensation för tiden du bott i en lägenhet med för hög eller låg temperatur inomhus.
Källa: Fastighetsägarna, Boupplysningen