Home

Lovisa Alcén: “Jag är extra nöjd med att jag fått mitt hem att kännas unisex”

Lovisa Alcén är inredaren som med sitt drömlika hem sprider en stor dos av inredningsinspiration på sina sociala medier. Hon delar där med sig av sin vardag och även det som hennes hjärta bankar lite extra för: mopsarna Melker och Bernard. Nu börjar Lovisa blogga på Metro Mode, så häng med in i hennes liv där både tips och inredningsinspirationen flödar. Ta del av hennes välkomstintervju där hon avslöjar allt från sitt sämsta inredningsköp till vad som gör henne lycklig respektive riktigt förbannad i vardagen.

Kan du berätta lite om dig själv?
Jag heter Lovisa Alcén, tidigare Nyberg men är sedan 7 år gift med min hockeyspelande man Johan som spelar i Brynäs. Vi bor i Gävle med våra mopsar Melker och Bernard.

Vad jobbar du med?
Jag har jobbat inredning i flera år men nu på senare år har mina sociala medier vuxit och tar upp nästan all min tid. Så nu har jag lyxen att endast välja de uppdrag jag verkligen vill göra och tycker är spännande. Till exempel så släppte jag nyligen en egen inredningskollektion.

Kan du beskriva dig själv med tre ord?
Haha oj, vad svårt att beskriva sig själv! Det första jag tänker på är envis. Det värsta jag vet är när någon säger till mig att ”det där kommer inte att gå”. Jag tycker också att jag är hjälpsam och pålitlig. Min man tycker att jag ska lägga till hetlevrad, haha!

Vad är ditt bästa trick för att skapa en mysig stämning i inredningen?
Jag vet inte om det är ett inredningstips men jag tycker att vitt kan vara jättefint, men tycker däremot att en lite varmare kulör i ett rum skapar en mysigare stämning. Tavlor och blommor är också stämningshöjare!

Bästa inredningsköpet respektive sämsta inredningsköpet?
Mitt bästa inredningsköp är mitt matbord och stolar från den finska designern Eero Saarinen, som jag delvis köpt nytt men även på auktion för att få det komplett. Det har tagit mig många år.

Mitt sämsta inredningsköp måste vara en enorm och dyr spegel som vi köpte för många år sedan. Den har legat i förrådet sen dess… Jag var helt säker på att jag hade mätt helt perfekt, men när den skulle placeras så upptäckte vi att det var helt fel mått. Men alla har vi väl varit där tror jag!

Om man ska ge en inredningspryl till någon i present, vad bör man satsa på då?
Jag tycker att man ska försöka satsa på någon klassisk grej eller design så det blir något som man vill behålla under en längre tid. Klassisk design behöver inte kosta, utan satsa då hellre på en mindre grej med bättre kvalité. Det kan till exempel vara en liten värmeljusstake eller ett glasunderlägg.

En väldigt omdebatterad fråga: kan man blanda silver och guld i inredningen?
Svar: ja. Jag tycker det är väldigt fint ihop och ger ett ”djup” i inredningen, men se till att det är lagom mycket av både guld och silver. Att blanda med koppar eller brons har jag däremot lite svårare för.

Tycker du att det finns några stora ”do’s and don’ts” när det kommer till inredning?
Jag har alltid haft svårt för marina grejer i en omgivning och miljö där det inte passar in. Det känns fel med ankare och livbojar och liknande på väggen om man inte ser vatten på flera mils avstånd. Lite klyschigt men, jag tycker belysning är viktigt. Satsa på flera ljuspunkter i varje rum och på mer belysning än vad du tror. Jag ser ofta att det många gånger är alldeles för lite belysning i ett rum!

Vad gör du helst på din semester?
Det är alltid roligt att resa, men jag trivs väldigt bra hemma med min familj. Särskilt i mina föräldrars stuga som har en oslagbar havsutsikt.

Är det något med din inredning du är extra stolt över?
Jag är extra nöjd med att jag fått mitt hem att kännas lite unisex. Här bor både en man och en kvinna och den känslan tycker jag att vårt hem förmedlar. Både män och kvinnor som kliver in hos oss tycker om det och det är roligt.

Har du det alltid lika fint och städat hemma?
Rent har jag det alltid. Det är något som hängt med sen jag varit liten och bodde hemma. Mamma har alltid varit otroligt noga med hemmet! Däremot kan det vara grejer som ligger lite utspridda då och då, speciellt nu när vi har vår lilla mopsvalp Bernard som vi försöker få rumsren. Så nu har vi kissunderlägg överallt. Jag trivs bäst när det är städat och allt står där det ska, men vet jag att röran enbart varar för en kort tid så är det okej.

Vad gör dig riktigt lycklig i vardagen?
Mina mopsar förgyller alltid min vardag. Jag hatar att vara ifrån dem, då är jag verkligen olycklig! Även min pappas och min mans matlagning gör mig lycklig.

Hur är det att bo i Gävle?
Väldigt bra! Perfekt storlek och nära till det mesta. Dessutom är jag bortskämd då jag i stort sett har hela släkten i närheten.

Har du någon hemlig talang folk inte vet om?
Jag tycker själv att jag sjunger lite halvbra och sen är jag galet snabb. Jag slog killarna i sprint i skolan, haha!

Berätta något som de flesta inte vet om dig!
Jag gick faktiskt i musikskola och på inträdesprovet sjöng jag låten Du måste från Kistina från Duvemåla. Jag måste ha gjort något rätt eftersom jag fick en av de 20 platserna! Är jag hemma har jag hellre på musik än tv och sjunger för mig själv, eller ja, för alla som är hemma!

Fyll i meningen:
Jag ser upp till… personer som är lik min mamma, världens snällaste som alltid bryr sig mer om andra än sig själv. Ingenting är ett problem och hon är alltid superpositiv!

Vad gör dig riktigt förbannad?
När jag ser folk som är elaka mot djur. Det finns få saker som gör mig mer arg än det, då ser jag verkligen svart!

Vad kommer vi kunna läsa om på din blogg?
Det kommer bli en massa inredning och inredningstips. Vi fick nyligen tillökning i familjen i form av vår älskade mops Bernard, så en del mopsar blir det också! I övrigt kommer ni få se en del från min vardag.

Kolla in Lovisas blogg här!

Foto: Lovisa Alcén

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!