I fyra generationer hade kvarnen funnits i Joakims släkt, men ingen hade någonsin bott i den. Tove och Joakim såg potentialen och tog över.
Paret hade varit tillsammans i fem år när de för första gången öppnade dörren till den då ganska slitna kvarnen. Innanför möttes de av en hel del skräp under ett lager av mjölrester, som funnits där ända sedan 70-talet då arbetet i kvarnen avslutades. Parets plan var att de bara skulle gå in lite snabbt och kolla på några möbler som stod kvar i byggnaden, men när de kom upp på andra våningen var det något som förändrades.
– Jag såg alla vackra fönster med utsikt över dammen och utbrast till Joakim ‘ser du inte vad det här kan bli?’, berättar Tove.
HUSESYN
Här bor: Tove Sventoft tillsammans med sin man Joakim och deras två tvillingdöttrar på 3 år. Tove driver det egna företaget Vote for invitation, där hon erbjuder hjälp med dukningar och dekoration till fest. Joakim har ett eget inredningssnickeri, vid namn Sibab, som gör inredning till bland annat hotell.
Läge: I den lilla byn Blikstorp i Hjo kommun.
Storlek: Cirka 300 kvadratmeter, uppdelat på tre våningar plus källare.
Det där första besöket, för nästan sju år sedan, var startskottet på en lång och intensiv resa, där paret skulle förvandla mjölkvarnen till ett modernt hem.
– Byggnaden var i princip bara ett skal – det saknades bland annat el, värme och avlopp. Men trots att det inte fanns mycket att gå på hade jag redan från början en tydlig bild över hur jag ville att huset skulle se ut när det var klart, säger Tove.
Hon tog beslut om all inredning och Joakim tog ansvaret för allt gällande byggnationen, men de samarbetade genom hela projektet.
– Det var riktigt bra med uppdelade ansvarsområden då det gjorde att vi jobbade mer som ett team tillsammans och slapp en massa onödigt gnabb.
Ombyggnaden tog två och ett halvt år inklusive planeringen, och själva byggarbetet pågick ett år och fyra månader. Paret (som bara var 23 år gamla när de startade) gjorde mycket själva, men tog även hjälp av den hantverkskunniga familjen – 2 500 arbetstimmar las bara från Tove och Joakim, och Joakims bror skänkte runt 700 timmar.
– Det var viktigt för mig att huset i sig fick bestämma vilken stil vi skulle skapa invändigt, säger Tove, vi valde att använda mycket naturmaterial och dova färger i inredningen. Dessa hjälper i sin tur till att bevara känslan från den gamla kvarnen samtidigt som de ger ett modernt och funktionellt hem.
Möjligheten att vara social var en annan viktigt punkt för paret, som älskar att bjuda över vänner och familj på middag.
– Favoritmöbeln är den här soffan från Ire. Det är en riktigt social möbel där alla får rum, och på samma gång är den så pass vacker att den blir som ett smycke i rummet.
Tove och Joakim har lagt mycket krut på att försöka skapa ett hållbart hem och då har de valt närproducerat från bland annat Ires fabrik, som ligger 3 mil ifrån dem, eller själva designat och tillverkat vissa av möblerna.
– Köket, och då menar jag luckor och bänkskiva, har vi skapat själva på en stomme från Marbodal. Dessutom har vi byggt matbordet på egen hand, med hjälp av björkträ och färdiga bockben som vi köpt.
På tredje våningen finns det stora, öppna sovrummet där både föräldrarna och barnen sover.
– Flickornas säng har vi också ritat och byggt själva. Eftersom vi har så pass få rum, och mer öppna ytor, försökte vi göra sängen till deras egna lilla oas.
Kvarnen hade funnits i Joakims släkt i fyra generationer när paret tog över och påbörjade den stora förvandlingen. Nu har familjen bott i den förtrollande byggnaden i fyra år, och under den tiden har de lyckat skapa ett hem som passar dem som handen i handsken, utan att för en sekund tappa historien som också lever mellan väggarna.
Av: Amanda Strömberg, Houzz.se
Foto: Addesign
För mer härlig inspiration:
Litet men tillräckligt: Gör din lilla balkong till en oas
Från idé till succé: Familjeföretaget i Visby som skapar drömvärldar
Ikonerna flyttar ut! 5 designstolar att ställa i trädgården