Karriär

9 saker du kan göra för att få ett gladare och lyckligare år

Det här året är då vi tar tag i oss själva och vårt välbefinnande. Vi är värda det bästa och att må så bra som vi bara kan. Mår vi bra och är lyckliga i oss själva kommer allt annat att följa med, karriären och relationerna. Vi ger dig 9 saker du kan göra för att ge dig själv en extra boost. 

 

glad-lycklig-tips-puff

1. Lämna serien för en bok
Vi vet hur skönt det är att slänga sig i soffan och slå på ett (eller flera) avsnitt av favoritserien. Men faktum är att du, någon gång ibland, borde stänga av Netflix och istället läsa en bra bok. Skönlitteratur får dig att slappna av och stressa mindre, du sover bättre och du blir bättre på att fokusera. Helt enkelt bara en massa bra saker.

2. Organisera ditt skrivbord
Vill du bli mer effektiv och produktiv kan det vara en god idé att rensa upp och organisera ditt skrivbord. Målet är att ditt skrivbord både ska vara en miljö som stimulerar din kreativitet men även får dig att fokusera på djupa svårtacklade problem.

3. Ta en paus från sociala medier
Enligt studier från University of Chicago är sociala medier mer beroendeframkallande än cigaretter och alkohol. Inte så konstigt om vi, utan att tänka på det, kollar Facebook var tionde minut. Vi blir stressade av att kolla våra sociala medier och den stressen försöker vi lindra genom att kolla sociala medier. Att ta en kort paus från dem kan nog vara på sin plats, gör en detox.

4. Sluta jobba över
Det spelar ingen roll om du älskar ditt jobb, vill klättra på karriärstegen eller bara har mycket att göra. Det är inte bra för dig att alltid jobba över. Det kan till och med vara så att din hälsa försämras av de där extra timmarna på jobbet. Ibland är det oundvikligt men gör det inte till en vana.  Jobbar du ofta över kan du ta till de här knepen för att bryta vanan. Prioritera jobbet, det betyder att du sätter mobilen på ”stör ej”, håller dig borta från sociala medier och sätter sen ett alarm för när det är dags att gå hem. Dina arbetsdagar kommer bli effektivare och mer produktiva vilket sedan kommer göra att du kan klättra i karriären.

5. Ta kontakt med en gammal vän
Vi har nog alla en vän som vi inte pratar tillräckligt ofta med eller som vi kanske till och med tappat kontakten med. Ägna det här året åt att slå en signal till en gammal god vän. Boka in en fika och ta igen all tid som ni missat. Dessutom har forskare kommit fram till att vänner gör oss lyckligare och får oss att leva längre. Det här året handlade väl om att bli lyckligare? Så ring din vän.

6. Gör slut på energitagande relationer
Om goda vänner kan få oss att bli lyckligare och leva längre så har nog energitjuvar motsatt effekt. Hur som helst så finns det ingen energitagande relation som är bra för dig. De får dig att känna dig utmattad, värdelös och dränerad. Det är dags att avsluta den relationen. Osäker om du är i en sådan relation? Här kan du testa om personen stämmer in.

7. Rensa din garderob

Det kan kännas jobbigt att ta tag i detta men du kommer känna dig lite lättare efteråt. Att slänga sina gamla favoriter kan göra ont men när du är klar kommer du bara tycka att det känns skönt. Även fast du fysiskt sätt inte bär på alla dina saker så bär du på dem emotionellt och på så vis känner du dig nedtyngd. Här kan du läsa om hur du enkelt kan rensa ur din garderob.

8. Gör en boostande spellista
Musik kan verkligen påverka ens humör. Ni vet de gånger man varit lite gråtig och sen satt på en sorglig låt och tårarna bara har sprutat? Som sagt, musik kan verkligen påverka humöret. Lägg ner lite tid på att skapa humörbaserade spellistor. Vill du bli mer fokuserad? Skapa en låtlista som gör dig superfokuserad. Vill du bli på bra humör? Skapa en låtlista med alla låtar du mår så himla bra av. Ja, du förstår principen. Det kommer vara så värt det.

9. Upptäck dina hobbies
Ägna det här året åt att ta dig tid åt den där nya saken du velat testa. Skaffa dig en ny hobby helt enkelt. Det kan handla om att lära dig sticka, gå på gymnastik eller börja i en kör. Du kanske inte kommer få mer tid i år än andra, men du kan välja att spendera den tid du har över på saker som betyder något för dig och din utveckling. Kanske byt ut tv-kvällen mot en körkväll?

Foto: Unsplash

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!