Expertens 10 tips! Så skriver du CV:t som ger dig jobbet
Syftet med ditt CV är att du ska få komma på intervju och berätta mer om dig själv. Så skriv säljande – men ärligt, noggrant och utan slarvfel. Det menar rekryteringsexperten Boontariga Pipatanangura. Här är hennes CV-tips.
Foto: Unsplash
1. Sammanfatta
Vissa kollar bara CV, och läser inte det personliga brevet. Inled därför med en bra sammanfattning där du kortfattat berättar vad du kan, vad du vill och vad du drivs av. Tänk till exempel att du är en duktig ekonom, men vill jobba med marknadsföring. Det syns inte på ditt CV om du inte förklarar.
2. Skriv inte bara titlar
Alla företag jobbar på olika sätt, därför räcker det inte med titlar. Berätta vad du gjorde, och ta med både lägsta och högsta nivån på arbetsuppgifterna så din bredd framgår. Till exempel: jag jobbade som säljare, bokade egna möten, hade eget kundansvar och förde strategiska diskussioner med kunderna.
3. Beskriv arbetsgivaren
Beskriv din förra arbetsgivare med några korta meningar, även om du tror att den som läser ditt cv vet vad arbetsgivaren gör. Om du till exempel jobbat på en ICA-butik är det intressant att veta vilken butik, hur stor den är och var den ligger.
4. Anpassa beskrivningarna
Anpassa beskrivningarna till tjänsten du söker. Är den säljorienterad? Lyft då fram hur du arbetat med sälj och vilka resultat du uppnådde. Om tjänsten du söker handlar om ekonomi och ansvarstagande bör du poängtera ansvarsuppgifter du haft, och att du håller deadlines och är noggrann.
5. Tänk på längden
Syftet med ditt CV är att du ska få komma på intervju och berätta mer om dig själv. Skriv därför kortfattat och säljande. Ett cv ska vara max en A4-sida, och texten 12 punkter i storlek. Nöj dig med de tre senaste arbetsgivarna, högsta avslutade utbildning, och utbildningar som är relevanta för jobbet.
6. Ha med övrig arbetslivserfarenhet
Under ”övrig arbetslivserfarenhet” kan du berätta om ett jobb som inte är direkt relevant tjänsten du söker, men ändå säger något om dig som person. Har du till exempel arbetat på McDonalds eller med hästar? Det visar att du är van att gå upp tidigt och jobba hårt.
7. Bli ihågkommen
Du kan också ha en punkt i stil med ”det här är jag mest stolt över”, eller ”det här visste ni inte om mig. Välj något strategiskt att berätta som du tror passar tjänsten du söker. Till exempel: under tio års tid har jag jobbat volontärt på fritiden, just nu är jag mentor åt ensamkommande flyktingbarn.
8. Slarva inte
Ett felstavat och rörigt cv ger intryck av att du är en slarvig person. Stava rätt, ha en enkel layout, och en bild där du ser professionell ut. Glöm inte heller dina kontaktuppgifter, många gör faktiskt det. Skriv vad du heter, tilltalsnamn, telefonnummer och fungerande e-post. Gärna adress också.
9. Var ärlig och nyanserad
Ditt CV är förhoppningsvis inledningen på en långsiktig relation med arbetsgivaren, och i alla relationer är det viktigt att vara ärlig. Var nyanserad när du skriver. Om du överdriver för mycket kommer det upptäckas förr eller senare och skada arbetsgivarens förtroende för dig.
10. Ingen speciell avslutning
I ett personligt brev är det vanligt att avsluta med en trevlig hälsning i stil med ”jag ser fram emot att höra från er”. Det behövs inte i ett CV. Men om du skickar in ditt CV via e-post ser det bra ut om du skriver en trevlig hälsning i mailet.
Läs även: “7 enkla tips för ett perfekt personligt brev”
Källa: Metrojobb