Karriär

Forskning: 5 tips för hur du behåller ditt fokus på jobbet

Så fort tröttheten slår till på jobbet eller i skolan kan det kännas som att det är kört gällande effektivt arbete för dagen. Det blir fruktansvärt att hålla fokuset uppe och du kanske inte kan jobba på i den takt du vill. Det finns dock ett flertal knep som kan hjälpa dig att hålla koncentrationen uppe. Kolla in vår lista med fem tips som enligt forskning kan hjälpa dig att fortsätta jobba fokuserat. 

Foto: REX

1. Ta korta pauser för att vila hjärnan

Enligt en studie av psykologiprofessorn Alejandro Lleras vid University of Illinois blir det betydligt lättare att fokusera på en uppgift om du tar små mentala pauser, speciellt om det är en uppgift som tar mycket tid. Det tillåter dig att koppla bort en stund för att sedan ställa in siktet på målet igen och det blir därför lättare att behålla fokus. En annan studie menar att det blir lättare att hålla fokus om du ser till att du jobbar 25 minuter i sträck för att sedan ta en paus på 3-5 minuter. Se alltså till att ta korta pauser emellanåt och prata med en kollega eller ta en kopp kaffe.

2. Håll ordning på ditt skrivbord

I en studie från Princeton University Neuroscience Institute har forskare undersökt mekanismerna i syncentrum och kommit fram till att om du har det stökigt runt dig begränsas din förmåga att fokusera och din hjärnas förmåga att behandla den information som den tar in. Även om andra studier har visat på att stökiga personer är smartare, så kan det kanske vara bra att plocka i ordning på skrivbordet då och då – bara för att boosta ditt fokus.

3. Lyssna på din favoritmusik

När du lyssnar på musik du gillar så ökar ditt fokus enligt en studie från Music Research Institute of University of North Carolina Greensboro. Forskarna kom fram till att det blev en starkare koppling mellan tankarna i hjärnan när studiens deltagare lyssnade på sin favoritmusik. När de lyssnade på musik de inte gillade ökade inte deras fokus alls. För att hålla koncentrationen uppe på jobbet kan du alltså sätta på dig hörlurarna och gå loss på favoritlistan på Spotify.

4. Meditera

En studie från Association of Psychological Science har personer som mediterar lättare att behålla sitt fokus länge. En annan studie publicerad i Brain Research Bulletin in 2011 har kommit fram till att personer som övade på att meditera under en period på två månader var bättre på att ha kontroll över hjärnans aktivitetsmönster. Dessa personer kan enligt forskarna ha lättare att skärma bort sådant som annars distraherar. Passa på att ta tillfället i akt och meditera en stund på någon av dina korta pauser under dagen.

5. Läs mailen på bestämda tider

Trots att vi är rätt beroende av vår mail på både jobbet och i plugget, är det viktigt att vi inte låter oss fastna i inkorgen. Detta visade en studie från UC Irvine och U.S. Army som kom fram till att de som tog en paus från att hela tiden kolla mailen hade lättare att behålla sitt fokus. När deltagarna i studien inte tittade på mailen multitaskade de mindre och kunde fokusera längre. De hade färre fönster på datorn som de skiftade mellan och de arbetade därför längre tid med respektive fönster. Se därför till att du bestämmer tider under dagen då du kan få gå igenom mailen och försök att inte växla mellan för många fönster på datorn.

Källa: My Domaine

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!