Karriär

9 små förändringar som får dig att må bättre i din roll på jobbet

Din arbetsmiljö, dina uppgifter och kollegor spelar såklart roll för hur du trivs och mår på jobbet – men du är själv ytterst ansvarig för din utveckling och ditt välmående. Vi har alla dagar då vi känner oss otillräckliga på jobbet, som tur är finns det en rad enkla saker du kan göra för att må bättre redan i dag.

mabrapajobbet_815
Foto: REX

Den peppande karriärsajten Career Girl Daily har sammanställt en lista med tips på hur du håller huvudet ovanför ytan när det blir stressigt och utmanande på jobbet. Läs igenom och fundera över vilka förändringar du behöver i ditt liv för att trivas bättre i din roll på kontoret.

1. Undvik negativ energi

Det kan kännas jobbigt att få kritik, men försök att se det från den ljusa sidan. Så länge kritiken är konstruktiv så kommer den att göra dig bättre. Och när någon av dina kollegor sprider negativ energi, försök att se det positiva i det de klagar på. Om ni har ett problem som måste lösas – gör det. Men om den negativa energin handlar om allmänna klagosånger så kommer du alltid längst med att sprida leenden och hålla dig positiv.

2. Fokusera på dig själv

Du är den enda som kommer att se efter dig själv, vilket gör det viktigt att du sätter tydliga mål och håller koll på din egen utveckling. Arbetsgivare har inte alltid tid att följa upp och stämma av, du måste ansvara själv för att bli bättre på ditt jobb.

3. Ta reda på vad som gäller 

Det finns inget värre än att inte ha koll på vad och varför du ska göra på ett visst sätt i olika situationer. När det dyker upp något som känns oklart eller du får en uppgift som du inte riktigt förstår grunderna till, läs på och ställ alltid frågor. Det kan kännas jobbigt i stunden att vara den där frågvisa, men att vara osäker på hur något fungerar är långt mycket värre i längden. Beröm en kollega för hens kunskaper och be om hjälp när det är något du inte förstår kring ämnet (du kommer att få beröm tillbaka när det är din tur att ha koll).

Läs mer: 4 saker du kan göra för att bli tagen på allvar på jobbet

4. Professionellt mod

Det kommer tillfällen då du behöver stå upp för dig själv och dina åsikter, även om det kan leda till en konflikt. Den enkla vägen är hålla tyst om vad du tycker, men att alltid vara den som backar gör dig varken trygg eller lycklig i längden.

Läs mer: 6 avgörande tips som kommer att ge dig högre lön vid nästa löneförhandling

5. Skaffa vänner

Att vara ny på jobbet är spännande, men också tufft och läskigt. Du försöker att bli en del av en redan väletablerad “familj” och det kan ta sin tid. Se till att redan från början hänga med ut på luncher och att ta den tiden som krävs för att lära känna dina kollegor lite bättre. Även om ni inte umgås privat så gör det stor skillnad för timmarna du spenderar på jobbet.

6. Känn till dina styrkor

Att veta om sina styrkor och hur du ska utnyttja dem på bästa sätt är den perfekta strategin för att bygga upp självförtroende på jobbet. Påminn dig själv (ofta!) om varför just du passar så bra i din roll, din säkerhet kommer att synas utåt. När du får en fråga om någon av dina arbetsuppgifter, projekt eller liknande, svara med tydlig röst (oavsett om du är det minsta lilla osäker eller inte). Du är grym och du bör veta om och visa det!

Läs mer: 6 vanliga ord du bör undvika för att verka mer självsäker på jobbet

7. Omfamna dina svagheter

Göm inte undan dem i hopp om att ingen ska märka. Börja med att identifiera vilka de är, och sätt en plan för hur du ska jobba med dem. Du kan även fråga en eller flera kollegor om hur du kan förbättra dig inom dessa områden. Det är en riktigt självförtroendeboost att bli bättre på något som du länge känt dig osäker på.

8. Gör det mesta du kan av din tid utanför kontoret

Prata med vänner, gråt och skratta. Ät saker du gillar, sitt i solen och ladda energi om du haft en stressig dag. Ju mer du kan koppla bort dina arbetsuppgifter under lunchrasten och på kvällarna, desto lättare blir det att dyka ner i jobbet när du väl gör dina kontorstimmar.

9. Var snällare mot dig själv

Om du vill må bra på jobbet och utvecklas i din roll så måste du sluta vara din egen största fiende och kritiker. Du är den enda som kan vända de negativa tankarna i huvudet till något positivt.

Foto: REX

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!