Karriär

Student eller peppad på att plugga? Här är de 6 viktigaste punkterna för dig i krispaketet

För att ta Sverige igenom corona-pandemin och de effekter den kommer att ha, och redan har haft, på den svenska arbetsmarknaden satsar regeringen stort på högre utbildning som ett alternativ för de som mister jobbet. Här nedanför vi listar de viktigaste punkterna som handlar om utbildning i krispaketet.

Få kan ha missat de effekter som corona-utbrottet redan har haft på Sveriges och världens ekonomi, liksom för en stor mängd privatpersoner. Enligt DN har det aldrig tidigare skett lika många varsel under en och samma månad, och i och med det rekordhöga antalet varsel riskerar också ännu fler än de som redan har förlorat sitt arbete och sin inkomst att bli arbetslösa.

För att möta den här utmaningen presenterade regeringen under gårdagen ett krispaket för jobb och omställning. Krispaketet är än så länge ett förslag som bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet, och som kommer att överlämnas till riksdagen för beslutande.

Förslaget innebär bland annat att högskolan kommer att få utökade resurser med 683 miljoner under 2020 och hela 862 miljoner under 2021 (då är studiemedel inräknade). För antalet utbildningsplatser innebär det att högskolan kommer att få motsvarande 9 300 fler platser 2020 och 6 600 fler platser 2021.

1. Fler kan läsa sommarkurser 2020

Mest påtagligt för den närmaste framtiden är att antalet platser på sommarkurser nu i sommar kommer att utökas rejält – regeringen föreslår en satsning på 177 miljoner kronor på sommarkurser, vilket innebär drygt 6 000 nya platser. De skriver att runt 400 sommarkurser fortfarande är öppna för sen anmälan. Här kan du läsa mer om, och söka, sommarkurser. 

2. Fler kan läsa basår

Beroende på vad du har läst i gymnasiet kan du behöva gå ett basår för att bli behörig till exempelvis vårdutbildningar och tekniska utbildningar. För att ge fler möjligheten att bli behörig föreslår regeringen att 277 miljoner kronor satsas på basår 2020 så att drygt 2 000 fler kan läsa det i år, och 554 miljoner kronor till så att 4 000 fler kan läsa det 2021.

3. Fler kan studera på högskolan

Regeringen föreslår även att antalet platser på högskolan permanent ska utökas med 1 300 utibldningsplatser 2020 (en satsning på 154 miljoner kronor) och 2 600 utbildningsplatser 2021 (en satsning på 308 miljoner kronor). Exakt vilka skolor och utbildningar det gäller är ännu inte klart, men regeringen skriver att man kommer att prioritera utbildningar där det råder en brist på kompetens, samt utbildningar som kan underlätta för personer i behov av omställning.

4. Distansutbildningen stärks och utökas

Eftersom universitet och högskolor idag förväntas bedriva undervisning på distans vill regeringen stärka dem med 50 miljoner kronor. Med dessa pengar vill man också öka tillgången till så kallade Moocar, som är nätbaserade utbildningar som är gratis och öppna för alla. Uttrycket står för Massive Online Open Course och en Mooc-kurs ger dig inga högskolepoäng och kan inte räknas in i din examen, men däremot är det ett ypperligt tillfälle att sätta dig in i ett ämne som du är nyfiken på eller vill veta mer om. Perfekt för den vetgirige, med andra ord – oavsett om du är ung, medelålders eller pensionerad! Några av alla de svenska högskolor och universitet som erbjuder Moocar är Chalmers Tekniska HögskolaLunds UniversitetKTH och Stockholms Universitet.

Utöver krispaketet har regeringen också tidigare beslutat om ett hackaton vid namn ”Hack for Sweden”, vars mål är att bidra med lösningar på några av samhällsutmaningarna som covid-19 har medfört. Hack for Sweden pågår online (såklart) 3–6 april och du kan läsa mer om det på regeringens hemsida samt hackthecrisis.se.

5. Fler kan studera på yrkeshögskola

På grund av ett omställningsbehov på arbetsmarknaden, samt att fler förväntas vilja studera, föreslår regeringen att 250 miljoner kronor adderas till yrkeshögskolan under 2020, en satsning som ska ge 5 000 fler utbildningsplatser under året. Dessutom ska ytterligare 80 miljoner kronor göra att antalet kurser och kurspaket på yrkeshögskolan utökas och innebära en studieplats för ytterligare 3 500 personer.

6. Fribeloppet tas bort för 2020

Coronakrisen har bland annat medfört att många vårdstudenter vill, eller redan har, börjat arbeta i vården. Därför föreslår regeringen att gränsen för hur mycket studenter får tjäna utan att bli av med, eller behöva betala tillbaka, sina studiemedel helt tas bort under 2020 – en satsning som de beräknar kommer att kosta en miljard kronor.

Källa: RegeringskanslietUtbildningsdepartementet.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!