instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
karriar

Vi slösar bort 4 veckor per år på onödiga möten – gör så här istället!

Av: Metro Mode

Visste du att vi lägger hela fyra veckor per person på “slösmöten” under ett år? Ineffektiva möten får medarbetare att känna sig stressade – dags att bryta mönstret och ta vara på din dyrbara tid!

Foto: Unsplash

Vad sägs om fyra veckors semester istället för onödiga möten? Enligt en undersökning gjord av Svenska Möten går det åt fyra veckor per person och år i så kallade “slösmöten” – möten utan syfte och mål. Deltagarna i undersökningen upplevde att deras tid slösas bort och att deras kunskap inte tas tillvara på, något som istället skapar en frustration på arbetsplatsen.

Att lägga sin arbetstid på möten som inte ger någonting är enligt Svenska Möten en bidragande orsak till stress och sjukskrivningar – fyra av tio menar att mötena tar mer energi än vad de ger. Vi kan nog alla relatera till ett möte som hade passat bättre som en mejlkonversation istället.

Fyra av tio arbetsgivare som Svenska Möten undersökt menar att möten hos dem mestadels styrs av tradition och slentrian och inte lika ofta av tydliga behov. Varannan arbetsgivare saknar regler för hur möten ska styras.

– Slösmöten är riktiga tjuvar; de stjäl pengar från företagen, framgång från chefen och energi av de anställda. Att sätta tydligt syfte och mål samt utvärdera sina möten, på samma sätt som man utvärderar resultaten av allt annat vi lägger värdefull arbetstid på, ger snabbt en bättre möteskultur på företaget, säger Sylvia Nylin, vd Svenska Möten i ett pressmeddelande.

Det är inte värt att slösa arbetstid på möten som tar mer än vad de ger. Nästa gång du blir inbjuden till något som enligt dig känns som ett slösmöte finns det därför tre saker du bör ta ställning till.

1. Om det inte framgår vad som förväntas av dig på mötet, be om underlag och instruktioner inför mötet.

2. Kommer jag kunna bidra på mötet? Om inte – tacka nej.

3. Hur kan jag förbereda mig inför mötet?

Undersökningen syftar på en kartläggning av möten och möteskultur i svenska organisationer. Webbundersökning, Norstats internetpanel. 23-31 maj 2017, 1 047 yrkesarbetande tjänstemän i svenska organisationer med minst 20 anställda som deltar i interna möten.

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår