Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mamma

Detta är maten du ska undvika om du är gravid

Trots att det kan kännas som att det finns många pekpinnar när det kommer till vad man kan äta som gravid, så går faktiskt det mesta bra! Dock finns det vissa saker du som gravid kan behöva hålla lite extra koll på. Nedan berättar vi vad!

Foto: Unsplash

Viss ost, fisk och kött kan innehålla bakterien listeria, parasiten toxoplasmos eller miljögifter i höga halter. Som gravid är det bra att fokusera på att äta en hälsosam kost som täcker näringsbehovet, för både dig och bebisen. Det är bra att äta frukost, lunch, middag och några mellanmål under en dag. Genom att äta regelbundet kan du också minska problem som illamående.

Detta ska du undvika att äta

  • Kall färdigmat som patéer, sallader och röror som närmar sig utgångsdatum.
  • Skivat smörgåspålägg, till exempel skinka och korv som varit förpackat mer än en vecka.
  • Rökt och gravad fisk i vakuumförpackning som har varit förpackad i mer än en vecka.
  • Gravat, torkat eller kallrökt kött, till exempel parmaskinka och salami.
  • Ost som är gjord på opastöriserad mjölk.
  • Opastöriserad mjölk.
  • Rå köttfärs.
  • Rått kött.

Detta ska du undvika att dricka

Alkohol är skadligt för barnet i magen då det passerar över till barnet via moderkakan. Avstå därför helt från alkohol så snart du tror att du är gravid. Kaffe och te innehåller koffein som i höga doser kan öka risken för missfall, som gravid bör man därför inte få i sig mer än 300 milligram koffein om dagen. Det motsvarar ca tre små koppar kaffe eller fyra koppar svart te. Coladrycker och energidrycker kan också innehålla koffein.

Viktigt att tänka på med fisk och skaldjur

Fisk och skaldjur är rika på d-vitamin, selen och jod, något kroppen behöver när man är gravid. Fet fisk som makrill och lax innehåller också omega-3, och därför är det bra att äta fisk 2-3 gånger i veckan. Vissa fisksorter kan dock innehålla höga halter av kvicksilver eller dioxin och bör därför undvikas, det gäller bland annat strömming, abborre, gädda eller gös. Du kan läsa mer om detta på 1177.

Behöver jag äta för två?

Det är en myt att man behöver äta för två under graviditeten. Hur mycket extra mat du behöver beror på vad du vägde innan du blir gravid och hur din viktökning under graviditeten ser ur. Rent generellt brukar man säga att det under första trimestern (första 12 veckorna) räcker med en extra frukt om dagen. Under andra trimestern (mellan vecka 13 och 27) behövs det en extra frukt, smörgås och ett glas mjölk eller osötad havre- eller sojadryck. Under den tredje trimestern kan det behövas ca två extra mellanmål och en frukt extra varje dag.

Läs mer om hur du ska äta under din graviditet på 1177.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!