Mamma

Vården brister när gravida utsätts för våld

Vården ställer inte rätt frågor till gravida kvinnor som utsätts för våld i nära relationer, det skriver Aftonbladet. “Ett av skälen kvinnorna uppgav till varför de berättade om våldet var just för att de hade fått frågan”, säger Ragnhild Eikemo, barnmorska och doktorand.

Foto: Shutterstock

I Aftonbladets mångåriga granskning “Dödade kvinnor” framkommer det att åtminstone 13 gravida eller nyblivna mammor har dödats de senaste 10 åren i Sverige. Enligt direktiven ska barnmorskor fråga alla kvinnor om våldsutsatthet (detta gäller även övrig vårdpersonal om de misstänker någonting) men tidningens granskning visar att detta inte alltid är fallet.

“Berättade för att de hade fått frågan”

Ragnhild Eikemo, barnmorska och doktorand, berättar att de allra flesta barnmorskor tycker att det är väldigt viktigt att fråga om våld i nära relationer och inte uppfattar det som svårt. Men det finns situationer där ämnet inte lyfts på rätt sätt:

“Om barnmorskan är obekväm med att fråga eller har bråttom kanske man ställer en sluten fråga som ‘Och du och din man har det bra tillsammans?’ På en sådan fråga är det ju ganska svårt att öppna upp sig”, säger hon till tidningen.

Eikemo har varit med och gjort en rapport åt Region Stockholm om kvinnors utsatthet för våld i nära relationer. I rapporten framkommer det att 42 procent av kvinnor som varit utsatta för våld under graviditeten inte uppfattat att de fått någon fråga om våld. Samtidigt rapporterar nästan alla barnmorskor att de har frågat.

Eikemo betonar att en tydligt formulerad fråga kan göra all skillnad:

“Ett av skälen kvinnorna uppgav till varför de berättade om våldet var just för att de hade fått frågan”, säger hon.

“Berättar sällan om våld vid första mötet”

Barnmorskan Amelia Almlöf Kalmaru tror att en förklaring till att våld ibland missas är den höga arbetsbelastningen som hon och hennes kollegor måste hantera.

Hon menar att det är ett stort problem att kvinnovården inte har prioriterats tillräckligt:

“Många barnmorskor är väldigt stressade och dessutom är det mer vi ska täcka in per besök i dag än för tio år sedan”, säger hon.

Almlöf Kalmaru menar även att man som barnmorska kan behöva ta upp frågan flera gånger:

“Eftersom vi möter i stort sett alla gravida kvinnor, och dessutom generellt har ett väldigt högt förtroende, har vi en unik möjlighet att nå kvinnorna. Det händer i stort sett aldrig att en kvinna berättar om våld vid första mötet men eftersom vi träffas kontinuerligt under graviditeten kan vi så ett frö och signalera att det här är en plats där vi kan prata om det och att hjälp finns att få.”

Hon tror också att varningssignaler skulle kunna plockas upp i större utsträckning om barnmorske­mottagningarna hade samtal med den blivande förälderns partner (något som man har på BVC efter att barnet fötts):

“Men det är ju en politisk fråga att besluta vad som ska ingå i vårt uppdrag”, tillägger hon.

Lever du i en våldsam relation? Hit kan du vända dig

– Ring alltid 112 om det är akut. Du kan även nå socialtjänsten eller socialjouren i din kommun via larmnumret.
– Om du behöver råd eller hjälp kan du ringa Kvinnofridslinjen på 020-50 50 50 (öppet dygnet runt).
– På Roks.se (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) hittar du Sveriges jourer och skyddade boenden.

Vill du dölja ditt besök på den här sidan eller andra hemsidor? Här guidar Kvinnojouren dig till hur du döljer dina spår på webben.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!