instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
mode

6 vanliga myter (vi alltid trott på) om finnar – som inte stämmer

Av: Metro Mode

Finnar och oren hud besvärar många – ändå finns det många missuppfattningar om varför de uppkommer. Har du koll på de vanligaste myterna om finnar?

Foto: Unsplash/Instagram @vikyandthekid

1. Finnar beror på dålig hygien

Nej, finnar orsakas inte av dålig hygien, och går inte heller att tvätta bort. Tvärtom – tvättar du dig för ofta kan problemen bli värre. Huden blir lätt torr och finnarna kan förvärras. Två gånger om dagen är lämpligt.

2. Finnar smittar

Finnar orsakas av hormoner som får hudens talgkörtlar att överproducera fett och smittar därför inte. Däremot är finnar ofta ärftligt, så om dina föräldrar haft mycket finnar är risken stor att även du får det.

3. Jag får finnar av skräpmat och choklad

Man har inte lyckats påvisa något samband mellan kost och finnar. Kolhydrater skulle dock kunna påverka uppkomsten av finnar, så en sund kost med mycket grönsaker och frukt är bra oavsett. Så varsågod och frossa i choklad!

4. Bara tonåringar får finnar

Många tonåringar får finnar, men även äldre personer kan drabbas. Faktum är att mellan 40 och 55 procent av vuxna i åldrarna 20-40 år lider av finnar. Det är dessutom vanligare med finnar hos kvinnor än hos män, eftersom kvinnor har en högre hormonell utveckling.

5. Att sola hjälper mot finnar

Små mängder solljus kan skapa lindring förutsatt att du inte bränner dig. Faran är att rödlila ärr som ofta bildas efter finnar och akne kan stanna kvar en längre tid om du har solat. Tiden det tar innan ärren blir hudfärgade förlängs alltså av solningen. Var därför försiktig med solning, och välj en solskyddsprodukt som inte är fet och täpper igen porerna.

6. Smink ger finnar

Smink i sig bidrar inte till uppkomsten av finnar, men huden kan bli mer irriterad av olika ämnen som finns i sminkprodukter. Var därför uppmärksam på feta produkter och oljor som lätt täpper igen porerna.

Så undviker du den onda cirkeln!

Det är vanligt att finnar och ojämnheter i hyn täcks över med smink. Men se upp – börjar du sminka över finnarna för mycket skapas lätt en ond cirkel med fler och fler finnar eftersom sminket täpper igen porerna.

Annons
Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår