Mode

Trendiga fuskpälsen – en stor miljöbov i garderoben

En av höstens stora trender är fuskpäls men hur miljövänlig är den egentligen? Hållbarhet blir allt viktigare och viktigare i samhället men en av de värsta miljöbovarna kan hänga i din garderob.

fuskpals-miljofarligt Foto: Getty images

Det är alltså fuskpälsen vi pratar om. Det trendiga alternativet till äkta päls, snällare mot djuren men desto mindre snällt mot miljön.

Pälsarna tillverkas av syntetiska fibrer som polyester, akryl och kanske nylon. Det är material som är framställs av oljebaserade plaster. Akryl, som används i flera jackor hos bland annat H&M, Bik bok och Lindex, har enligt en EU-rapport den värsta miljöpåverkan av alla textilfiber.

I en intervju med tv4 säger Yvonne Augustsson, handläggare på hållbarhetsenheten på Naturvårdsverket, att det också krävs stora mängder kemikalier när det kommer till färgning och beredning av pälsarna.

Men äkta pälsar är inte ett bättre alternativ till fuskpälsarna. Dels för djurens lidande och för att miljön belastas av produktionen av pälsarna, när det kommer till färgning och garvning.

Vill du värma dig med en päls i vinter så är det bästa alternativet att handla secondhand, oavsett om det är en äkta päls eller inte. Pälsen får en längre livstid och kan användas i flera år till.

Källa: Tv4, Leva & bo

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!