I vårt grannland hissas flaggorna för fullt idag och orkestrar och människar tågar längs paradgatan Karl Johan i Oslo. Nedan reder vi ut vad det är norrmännen faktiskt firar på 17 maj!
Historien bakom Norges nationaldag
I januari 1814 sluts det fred i den tyska staden Kiel mellan Danmark och Sverige. Efter att ha ställt sig på Frankrikes sida under Napoleonkriget fick Danmark, som förlorande part, avträda Norge till Sverige.
Dåvarande ståthållare Kristian Fredrik förklarade Norges självständighet och utropade sig själv till kung. En demokratisk författning undertecknades i Eidsvoll av en konstituerande församling 17 maj 1814.
Det blev en kortvarig glädje. Under ledning av Jean-Baptiste Bernadotte tågade den svenska armén in i södra Norge under sommaren och tvingade norrmännen att underkasta sig. Kristian Fredrik lämnade landet och avsade sig tronen.
Norge kunde dock behålla Eidsvoll-författningen och på så sätt behålla en stor grad av den självständighet de skapat sig, trots unionen med Sverige. Det är alltså den norska grundlagen som firas den 17 maj.
Den norska folkdräkten
Den vanligaste norska högtidsklädseln är “bunad”, som är en folkdräkt. Dräkterna ser olika ut beroende på var i landet man kommer ifrån och består vanligtvis av omfattande broderier och handsmidda smycken i silver eller guld.
Så firas 17 maj
17 maj är en officiell flaggdag i Norge och firas utbrett över hela landet. Firandet är präglat av flera norska traditioner och firas ofta med lokala barntåg där orkestrar och barn marscherar tillsammans. Dagen firas gärna med korv och glass och betraktas av många som en högtid för barnen.
Källa: Norges Hus