2 härliga caketails – den perfekta kombinationen av dessert och drink
Dessertinspiratören och kokboksförfattaren Emma Brink Rask har i samarbete med Baileys tagit fram två spännande caketail-recept! Spana in de mumsiga kreationerna nedan, vi garanterar att de kommer höja temperaturen på påskbordet.
Caketail, en kombination av dessert och drink, är ett oväntat och garanterat uppskattat inslag på påskbordet! Det ena receptet är en smakrik jordgubbscheesecake gjord på Baileys Strawberry Cream med mandelcrumble. Den andra är en ljuvlig chokladkaka med passionsfruktscurd och baileyschokladmousse. “Caketails är lite mer oväntat och lite roligare än den klassiska påsktårtan så nu hoppas jag att fler vågar ta ut svängarna och bjuder på caketail till påsk”, säger dessertinspiratören Emma Brink Rask.
Strawberry cheesecake caketail med mandelcrumble
4 portioner
Mandelcrumble
50 g smör
0,5 dl mandelmjöl 0,25 dl strösocker 1 dl vetemjöl
Baileys Strawberry cheesecake
1 dl kylskåpskall vispgrädde
100 g kylskåpskall Mascarponeost
0,5 dl florsocker
5 färska jordgubbar
3 msk Baileys Strawberry Cream
Övrigt
2 chokladägg
4 färska jordgubbar till dekoration
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn). Blanda alla ingredienser till mandelcrumble tills det blir en smulig deg. Strö ut degen på en plåt och grädda i 10-12 minuter tills de blivit gyllenbruna. Ta ut och låt svalna helt.
Vispa vispgrädde, Marscarponeost och florsocker med elvisp tills det blir krämigt. Vänd försiktigt ner finhackade jordgubbar och Baileys Strawberry Cream.
Dela påskäggen så att du får 4 halvor. Varva mandelcrumble och strawberry cheesecake i äggen och dekorera med färska jordgubbar.
Caketail med choklad, passionsfrukt och Baileys Salted Caramel
4 portioner
Passionsfruktscurd
0,5 dl strösocker
2 äggulor
0,5 dl passionsfruktsjuice
25 g smör, skuret i mindre bitar
Mjölkchokladmousse med Baileys Salted Caramel
150 g mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
3 msk Baileys Salted Caramel
Kolasås med Baileys Salted Caramel
0,25 dl muscovadosocker
0,5 dl grädde
1 msk ljus sirap
1 krm salt
10 g smör
25 g karamellchoklad
2 msk Baileys Salted Caramel
Övrigt
2 chokladmuffins 1 chokladägg
Gör så här:
Passionsfruktscurd: Häll socker, äggulor och passionsfruktsjuice i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar. När krämen blivit tjock tar du av den från värmen och rör ner smöret. Låt curden kallna.
Mjölkchokladmousse: Finhacka mjölkchokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om till en slät kräm. Tillsätt Baileys Salted Caramel och rör om. Ställ i kylen över natten. Vispa sedan upp med elvisp till en krämig mousse.
Kolasås: Lägg alla ingredienser utom smör, choklad och Baileys Salted Caramel i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ett par minuter. Smält under omrörning ner smör och chokladen i kastrullen med övriga ingredienser. Rör till sist ner Baileys Salted Caramel och låt sedan svalna.
Montering: Spritsa 1 cm chokladmousse i botten på glas med rak kant. Skiva varje chokladmuffins i 4 stycken cm-tjocka skivor, ta ut rundlar i samma storlek som glasen (enklast med ett likadant glas), och lägg en skiva över moussen. Spritsa ett till lager till av mousse, sedan curd och sedan en skiva chokladmuffins till. Spritsa till sist en topp med mousse. Ringa kolasåsen över och bryt bitar av chokladäggen och dekorera med.