instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
noje

5 goda bakrecept inför helgen

Av: Metro Mode

Nu lanserar det ekologiska matföretaget Saltå Kvarn Ölandsvetemjöl. Mjölet är med sin nötaktiga smak och höga proteinhalt perfekt för bakning. Nedan listar vi fem härliga bakrecept inför helgen.

Ölandsvetet återupptäcktes i Sverige under 90-talet efter att inte ha odlats på många år och odlas idag på ett fåtal platser i landet, bland annat i Järna söder om Stockholm. Ölandsvete smakar mer jämfört med traditionellt vete och gynnar den biologiska mångfalden samtidigt som man stöttar ett småskaligt, hållbart jordbruk.

Kulturspannmål med gamla anor

I höst introduceras Saltå Kvarns Ölandsvetemjöl i dagligvaruhandeln. Ölandsvete är ett kulturspannmål med gamla anor. Kulturspannmål är ett samlingsbegrepp för urvete, lantvete och gamla sorters råg, korn och havre. Just ölandsvetet har sitt ursprung på Öland men försvann när det industriella jordbruket fick fäste och slog ut odlingen av kultursorter.

– Vi är jättestolta över att få introducera en så unik och gammal vetesort som ölandsvetet för den breda massan. Att baka med kultursorter ger mer smak samtidigt som det stödjer ett småskaligt, hållbart jordbruk, säger Linda Tjärdal, kategoriansvarig på Saltå Kvarn. 

Till skillnad från moderna vetesorter lämpar sig urvete- och lantvetesorter mycket väl för ekologiskt jordbruk. De klarar vattenbrist tack vare djupare rotsystem, står emot ogräs bättre genom långa strån och utmärker sig när det kommer till smak, kvalitet och innehåll av mineraler och antioxidanter.

Spana in de härliga recepten nedan!

Annons
Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår