5 goda recept baserade på resterna från julbordet
Julen är äntligen här och likaså suget efter Janssons Frestelse, julskinka och köttbullar med rödbetssallad. Julmaten har dock en tendens att efterlämna stora mängder rester, därför har HelloFresh tagit fram fem recept baserade på resterna från julbordet för att inget ska behöva gå till spillo!
HelloFresh gröna recept hjälper dig att minska julens matsvinn och samtidigt skapa nya smaksensationer. Visste du att 60% av svenskarna får kvar julskinka efter jul? Vad passar då bättre än en skinkcarbonara med apelsinsallad? Spana in de härliga recepten som hjälper dig att ta tillvara på julens rester nedan!
Krämig skinkcarbonara
Antal personer: 4
Tillagningstid: ca 30 min
Du behöver:
3 vitlöksklyftor
2 apelsiner
20 g bladpersilja
400 g bruna champinjoner
500 g spaghetti
400 g julskinka (kokt)
100 g spenat
100 g parmesan (riven)
400 ml matlagningsgrädde )
1 tsk grönsaksbuljong
3 ägg
Gör så här:
Steg 1: Koka upp vatten och en nypa salt. Finhacka vitlöken och persiljebladen. Skiva svampen. Hacka julskinkan grovt. Ta bort skalet från apelsinen och skär i cirklar på längden. Lägg i spaghettin i kastrullen och koka tills det är “al dente”.
Steg 2: Stek under tiden champinjonerna i olivolja i 4-5 min. Tillsätt julskinkan samt vitlöken och fräs i ytterligare 3-4 min.
Steg 3: Blanda äggulan, matlagningsgrädden, hälften av den rivna osten och grönsaksbuljongen i en skål. Krydda med peppar, vispa med en gaffel och ställ åt sidan.
Steg 4: Häll av spagettin och spara 0,5 dl pastavatten. Blanda spaghettin med svamp- och skinkblandningen. Tillsätt grädde samt hälften av spenaten och persiljan. Rör runt i 2 min och smaka av med salt och peppar. Tillsätt pastavatten om det behövs.
Steg 5: Blanda apelsinen och resterande spenat i en skål, ringla över olivolja och tillsätt salt och peppar. Klart!
Italiensk frittata med mozzarella och basilika
Antal personer: 4
Tillagningstid: ca 40 min
Du behöver:
1 lök
400 g kokade potatisar
8 ägg
1 dl mjölk
4 vitlöksklyftor
150 g riven mozzarella
1 tsk torkad timjan
20 g basilika
400 g körsbärstomater
100 g ruccola
1 msk balsamvinäger
Salt och peppar efter smak
Gör så här:
Steg 1: Värm ugnen till 180°C/200°C (varmluftsugn). Finhacka lök och vitlök. Hacka potatisen grovt. Finhacka basilikan och spara ett par blad till garnering.
Steg 2: Värm en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt en skvätt olivolja och stek lök och vitlök i 2-3 min. Lägg i potatis och timjan och stek ytterligare 4-5 min.
Steg 3: Lägg potatis- och lökblandningen i en ugnsform. Vispa ägg, basilika och mjölk i en skål och tillsätt en stor nypa salt och peppar.
Steg 4: Häll äggblandningen i ugnsformen, strö över mozzarella och grädda i ugnen i 30-35 min. Skär under tiden körsbärstomaterna i kvartar och hacka ruccolan grovt. Blanda tomater, ruccola och balsamvinäger i en skål och krydda med salt och peppar.
Steg 6: Klart! Servera frittatan med din körsbärstomatsallad.
Asiatiska köttbullar med mangosalsa
Antal personer: 4
Tillagningstid: ca 40 min
Det här behöver du
400-500 g överblivna köttbullar (tillagade)
2 vitlöksklyftor
300 g basmatiris
6 dl vatten
1 mango
1 röd paprika
20 g koriander
1 rödlök
3 lime
2 msk sweet chilisås
4 msk sojasås
2 msk fisksås
4 msk socker
Så gör du
Steg 1: Hacka vitlöken fint. Smält en klick smör med en skvätt olivolja på medelhög värme i en kastrull och stek vitlöken i 1-2 minuter. Tillsätt vattnet och låt koka upp.
Steg 2: Häll i ris och salt i kastrullen och täck med lock. Sänk värmen till mellanlåg och låt puttra i 10 min. Ta kastrullen från värmen och låt stå under lock tills vattnet absorberats.
Steg 3: Finhacka rödlök, mango, koriander och paprika. Skär en lime i klyftor, pressa över saften och smaka av med socker och salt.
Steg 4: Dela resterande lime på mitten och pressa ur saften tills du har 3 msk limejuice. Häll i juicen i en skål tillsammans med sweet chilisås, sojasås, fisksås och socker. Värm upp en stekpanna på medelhög värme, tillsätt såsen och låt den tjockna i 2-3 min.
Steg 5: Lägg i köttbullarna i pannan och låt såsen täcka dem. Tillaga i 2-3 min eller tills köttbullarna är varma. Servera ris och köttbullar med mangosalsa på toppen samt limeklyftor vid sidan av.
Himmelska prinskorvsrullar med lingon
Antal personer: 4
Tillagningstid: ca 30-40 min
Det här behöver du
375 g färdigkavlad smördeg
2 msk lingonsylt
200 g fläskfärs
1 gul eller röd lök
4-6 överblivna prinskorvar
1 ägg
1 msk nigellafrön
Ketchup till servering
Gör så här:
Steg 1: Värm ugnen till 200°C/180°C (varmluftsugn). Finhacka korv och lök.
Steg 2: Blanda korv, fläskfärs, lök, samt en generös nypa med salt och peppar i en stor skål.
Steg 3: Rulla ut degen och halvera på längden. Bred ut lingonsylt i mitten av varje halva och lämna en 1-2 cm kant på varje sida.
Steg 4: Häll blandningen över lingonsylten och tryck ner den lite. Vispa äggulan i en liten skål. Pensla lite av ägget längs ena kanten av varje deghalva. Vik sedan degen över fyllningen. Använd en gaffel för att försegla kanten på dina två långa korvrullar.
Steg 5: Skär rullarna i 8 bitar och lägg på en bricka. Pensla med det återstående uppvispade ägget och strö sedan över nigellafrön. Grädda i 25-30 min tills bitarna är gyllene. Servera med ketchup eller mer lingonsylt som dipp.
Magisk rödbetsdipp med dill
Antal personer: 4
Tillagningstid: ca 5-15 min
Det här behöver du
400-500 g överbliven rödbetssallad
15 g dill
50 g tjock grekisk yoghurt
Generöst med olivolja
Brödpinnar, gurka och morot efter smak
Gör så här:
Steg 1: Blanda rödbetssallad, hälften av yoghurten, generöst med olivolja samt en nypa salt och peppar i en matberedare.
Steg 2: Kör matberedaren tills blandningen får en “dippvänlig” konsistens. Om blandningen är för tjock kan du hälla i lite vatten och mixa ytterligare.
Steg 3: Smaka av med salt och peppar och häll försiktigt ner resten av yoghurten. Häll över rödbetsdippen i en skål, ringla över lite olivolja och toppa med färsk dill. Servera med brödpinnar, gurka, morot och andra snacks.