Under de mörka och mysiga höstkvällarna är det få saker som smakar så gott som en riktigt god och värmade gryta. Vi listar fem recept att testa redan i helgen.
Hitta din favorit bland de fem höstgrytorna nedan.
Under de mörka och mysiga höstkvällarna är det få saker som smakar så gott som en riktigt god och värmade gryta. Vi listar fem recept att testa redan i helgen.
Hitta din favorit bland de fem höstgrytorna nedan.
Du behöver:
(4 portioner)
Hel kyckling, ca 1,2 kg
1 Gul lök
Smör
1 tsk Salt
½ tsk Chilipulver
½ tsk Hönsbuljong
400 g Krossade tomater
400 g Chorizo
1 burk Kidneybönor
1 msk Vetemjöl
2½ dl Matlagningsgrädde
Gör så här:
Dela kycklingen i 8 delar och ta ev. bort skinnet. Skala och klyfta löken.
Bryn kycklingdelarna i smör och lägg efterhand över i en gryta. Fräs löken och lägg över i grytan
Tillsätt salt, chilipeppar, buljongtärning och krossade tomater. Låt grytan koka i 20 min.
Skär korven i bitar. Häll av spadet från bönorna.. Vispa ut mjölet i grädden.
Rör ner grädde, korv och bönor i grytan. Låt koka ytterligare 5 min. Servera med bröd.
Recept & Foto: Arla.se
Du behöver:
(4 portioner)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
Kokosolja att steka i
2 cm riven färsk ingefära
1 msk gurkmeja
2 tsk koriander
1 tsk finmalen svartpeppar
1/2 tsk kardemumma
400 gr passerade tomater
1/2 dl osötat jordnötssmör (valfritt)
500 ml kokosmjölk
2 dl belugalinser
Örtsalt
Gör så här:
Skala och hacka löken.
Skala vitlöken.
Stek den hackade löken i kokosolja och pressa i vitlöken.
Stek tills löken mjuknat något
Häll i resten av ingredienserna och låt allt puttar på medeltemp tills belugalinserna mjuknat, ca 20 min.
Smaka av med örtsalt och svartpeppar.
Recept & foto: foodpharmacy.se
Du behöver:
(6 portioner)
1 torkad hel chipotlechili
1 torkad hel anchochili
2 dl hett vatten (till chilin)
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
3 msk tomatpuré
1 kanelstång
1 msk malen spiskummin
2 tsk torkad oregano
2 tsk malen koriander
1 kg högrev i bit
33 cl ljust öl
1-2 dl vatten
1 oxbuljongtärning
25 g mörk choklad (70%)
salt
svartpeppar
Lägg den torkade chilin i en skål och häll över kokande vatten, låt stå minst 15 minuter. Ta bort stjälken från chilifrukterna och mixa slätt med vattnet
Skala och hacka lök och vitlök. Putsa och skär köttet i ca 2 x 2 cm stora tärningar.
Fräs lök och vitlök i olja i en gryta eller stor kastrull på svag värme tillsammans med tomatpuré och kryddor ca 5 minuter. Höj värmen och tillsätt köttet. Stek tills köttet får lite färg.
Tillsätt de mixade chilifrukterna, öl, vatten och buljongtärning. Låt koka på svag värme under lock 2–3 timmar, tills köttet är mört och faller isär. Rör om då och då.
Bryt ner chokladen i grytan och smaka av med salt och peppar.
Recept: Ica.se
Foto: Yestoyolks.com
Du behöver:
(4 portioner)
500 g kycklinglårfilé
2 msk rapsolja
1 dl gul lök, hackad
1 msk vitlök, finhackad
1 tsk ingefära, färsk, finhackad
2 dl sallads- eller purjolök, finstrimlad
1 dl vattenkastanjer, skivade på burk
1 dl röd paprika, finhackad
2-4 msk sweet chilisås
4 dl kokosmjölk
2 msk kycklingfond
salt och svartpeppar
saften av lime
Gör så här:
Skär kycklingen i fina bitar och bryn den i oljan och lägg den sedan åt sidan.
Bryn lök, vitlök, ingefära, salladslök, vattenkastanjer och paprika några minuter.
Lägg tillbaka kycklingen och tillsätt fond, kokosmjölk och chilisås.
Låt allt koka sakta i ca 20 minuter tills kycklingen är genomkokt.
Smaka av med salt, peppar, lime och fond.
Servera grytan tillsammans med nykokt ris.
Foto & Recept: bongtouchoftaste.se
Du behöver:
(4 portioner)
500 g Paneer ost
50 g färsk ingefära
2 dl Matyoghurt
1 msk Garam masala
½ tsk Salt
1 Schalottenlök
2 Vitlöksklyftor
2 msk smör/rapsolja
2 msk Tomatpuré
3 dl Basmatiris
Kardemummakapslar
½ Chili flakes
1 burk Konserverade körsbärstomater
1 dl Vatten
1 dl Vispgrädde
1 tärning Grönsaksbuljong
1 kruka Färsk koriander
Gör så här:
Börja med riset. Koka ris enligt anvisning på förpackningen. Lägg ev ner några kardemummakapslar i kokvattnet.
Marinerad paneer:
Skala och finriv ingefära. Lägg i en skål och rör ner 1 dl matyoghurt, garam masala och salt.
Tärna paneer och vänd ner i marinaden. Ställ åt sidan.
Tikka masalasås:
Finhacka lök och vitlök. Hetta upp smör-&rapsolja i en stekpanna. Stek all lök, tomatpuré och chili flakes 3-4 min.
Tillsätt tomater, vatten, grädde och smulad buljong. Sjud 4-5 min.
Vänd ner marinerad paneer och sjud ytterligare 2-3 min.
Till servering:
Toppa grytan med korianderblad. Servera med basmatiris och yoghurt.
Foto & recept: Arla.se