Nöje

5 veganska och glutenfria desserter du kommer vilja testa direkt!

Är du vegan och tycker att det är svårt att hitta recept på goda efterrätter som inte innehåller animaliska produkter? Eller ska du ha middag hemma och vet inte vad du ska laga eftersom en eller flera av gästerna är veganer eller glutenitoleranta? Lugn – vi delar med oss av fem urgoda recept från Vegan Food Now.

Foto: Matilda Sjöqvist/Veganfoodnow.se

Det är Karlstad-bon Matilda Sjöqvist som på sin blogg och Instagram delar med sig av sina inspirerande recept som får det att vattnas i munnen. Men inte nog med att allt ser ut att smaka hur gott som helst – recepten är dessutom både veganska och glutenfria! Eftersom många av oss har en lite extra förkärlek för sötsaker och desserter bad vi henne att dela med sig av några av sina recept på just det. Du hittar dem här nedanför!

Brownies med svarta bönor

Brownies med svarta bönor

1 förpackning svarta bönor
2 msk jordnötssmör eller tahini
1 nypa salt
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
ca 20 g hackad mörk choklad
5 dadlar
1 nypa vaniljpulver
1 msk agavesirap
3 msk kakao

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Mixa allting utom chokladen.
3. Tillsätt choklad. Häll smeten i en form klädd i bakplåtspapper och ställ in i ugnen i 15-20 minuter.
4. Toppa med flingsalt och ev. smält choklad.

Recept & foto: veganfoodnow.se

Nästa bild
Glutenfria blondies med choklad

Glutenfria blondies med choklad

1 förpackning kikärtor (dvs. ca 230 g avrunnen vikt)
2 msk jordnötssmör eller tahini
1 nypa salt
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
ca 20 g hackad mörk choklad
0,5 dl hackade valnötter
7 dadlar
1 nypa vaniljpulver
Ev. agavesirap för sötare smak

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Mixa allting utom valnötterna och chokladen.
3. Tillsätt valnötter och choklad. Häll smeten i en form klädd i bakplåtspapper och ställ in i ugnen i 20-30 minuter.
4. Toppa med flingsalt och ev. smält choklad.

Recept & foto: veganfoodnow.se

Nästa bild
Veganska Lion Bars

Veganska Lion Bars

Botten:

  • 4 dl havremjöl
  • 1 msk vatten
  • 0,8 dl kokosolja
  • 2 msk agavesirap

Kokoslager:

  • 3 dl kokosmjöl (eller mixade kokosflingor)
  • 2 msk kokosolja
  • 2 msk agavesirap
  • 2 msk havredryck

Dadel-lager

  • 2 dl dadlar
  • 0,5 dl havredryck
  • 2 msk nötsmör eller tahini

Chokladlager:

  • 0,5 dl kokosolja
  • 4 msk kakao
  • 1 tsk agavesirap
  • 1 dl helt rostat bovete

1. Börja med att blötlägga bovetet över natten, alternativt koka det en stund och sedan skölja i kallt vatten. Eller skippa det om det låter för omständigt. Rosta sedan bovetet en stund i ugnen eller stekpanna tills det blir helt torrt och lagom knaprigt.

2. Blanda ingredienserna till botten och sprid ut på bakplåtspapper. Ställ in i ugnen på 150 C i ca 20 minuter.

3. Fortsätt under tiden med att blanda ingredienserna till kokoslagret och mixa sedan ingredienserna till dadel-lagret.

4. När bottenlagret är färdigt, låt det svalna och sprid sedan ut kokoslagret och dadel-lagret. Ställ in i frysen och låt stelna.

5. Rör under tiden ihop chokladlagret i en kastrull och tillsätt bovetet.

6. Ta ut ur frysen och skär till bars. Doppa sedan i chokladen och låt stelna. Förvara i kylskåp.

Recept & foto: veganfoodnow.se

Nästa bild
Chocolate chip cookies av kikärtor

Chocolate chip cookies av kikärtor

  • 1 förpackning kikärtor
  • 1 dl valfritt mjöl (till exempel kikärtsmjöl eller ett mjöl som har en lite mer neutral smak, som durramjöl eller havremjöl)
  • 3 msk kokosolja
  • 7 dadlar
  • 1 msk agavesirap
  • 1 tsk bakpulver
  • 30 g mörk choklad (hackad)
  • Gör såhär:

    1. Mixa alla ingredienser förutom chokladen.

    2. Tillsätt chokladen och ställ smeten kallt en stund.

    3. Sätt ugnen på 150 C.

    4. Ta ut smeten och forma till kakor (det blir ca 10 st) och lägg på bakplåtspapper.

    5. Grädda i ugnen i ca 20 min.

    Recept & foto: veganfoodnow.se

Nästa bild
Earth Hour-glass med bara svenska ingredienser

Earth Hour-glass med bara svenska ingredienser

Ingredienser:
2 dl frysta blåbär
2 dl frysta hallon
2 msk äppelmos (du kan enkelt göra eget genom att koka skalade äpplen i lite vatten tills det blir en mosig röra och sedan sila bort vattnet)
Björnbär till topping

1. Mixa bären var för sig med 1 msk äppelmos i varje omgång (detta för att kunna lägga glassen i lager sedan). Smaka av ifall du behöver mer äppelmos.

2. Varva glassen i lager och toppa med frysta bär. Klart att servera!

Om du inte ska servera på en gång är det bäst att förvara glassen i frysen eftersom den smälter snabbt.

Recept & foto: veganfoodnow.se

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!