Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

6 anledningar till varför din syster gör dig till en bättre människa – enligt forskning

Du kan lära dig massor om konfliktlösning, empati och hur man tar hand om andra – genom att ha en syster! Och det är bara några av alla de fördelar som forskningen har visat att systrar ger sina syskon. 

Foto: Instagram @bellahadid

Har du växt upp med en syster eller är du syster själv? Då kommer det säkert inte som en överraskning att du har blivit stöttad – och att du har stöttat – dina syskon till att må bättre. Och faktum är flertalet forskningsstudier visar att du inte bara mår bra av att ha en syster, det finns många fler vetenskapligt bevisade fördelar, skriver Mother.ly som bland annat har intervjuat Alex Jensen, assisterande professor på the School of Family Life vid Brigham Young University.

– Systrar hjälper sina syskon att utveckla sociala färdigheter, som kommunikation och att kunna kompromissa och förhandla. Konflikter mellan syskon, om de är små, kan främja en hälsosam utveckling, säger Jensen.

Här är ytterligare sex vetenskapligt bevisade anledningar till varför det är så bra att ha en eller flera systrar:

1. Du får en mental hälsoboost

En studie som publicerades i Journal of Family Psychology 2010 visar att en syster kan öka din mentala hälsa och självkänsla. Forskarna vid Brigham Young University fann att systrar hjälper till att skydda sina syskon från att känna sig ensamma, oälskade och alltför självmedvetna.

– Det här pekar på att systrar spelar en roll i att främja positiv mental hälsa och senare i livet gör de ofta mer för att familjemedlemmarna ska fortsätta att hålla kontakt efter att föräldrarna går bort, säger Alex Jensen.

2. Du blir mer medkännande

Samma studie såg även att om du har en syster så kan det hjälpa dig att bli en snällare och mer generös person. Detta för att systrar främjar positiva sociala beteenden som medlidande och altruism när de visare kärlek och tillgivenhet. Styrkan av de här effekterna kan inte ens återskapas genom kärleksfulla föräldrarelationer.

3. Du blir mer empatisk – och bättre på att lösa konflikter

Enligt Jeffrey Kluger, författare till boken The sibling effect så kan du lära dig att hantera tuffa diskussioner och situationer genom att interagera med en “stridslysten” äldre syster. Du blir bra på konfliktlösning. Om du istället har en yngre syster som är osäker eller behöver mycket guidning så kan det göra att du blir mer omhändertagande och empatisk mot andra, säger Kluger.

Foto: Unsplash

4. Du blir bättre på att kommunicera

Forskning har visat att bröder som växte upp med systrar är bättre på att kommunicera med kvinnor jämfört med killar som är ensambarn eller som bara växte upp med bröder – samma sak gäller åt andra hållet också.

5. Du blir mer självständig och ambitiös

Brittiska psykologer genomförde en undersökning 2009 där resultatet visade att personer som växt upp med minst en syster var mer beslutsamma och självständiga än de som växte upp med bara bröder. En av studiens författare, Tony Ulster vid University of Ulster, har sagt att “det handlar om den inneboende önskan att vilja göra bättre ifrån sig hela tiden, att sträva mot mål. Det ser verkligen ut som om det i familjer med tjejer skapas mer uppmuntran kring att prestera och att vara självständig”.

6. Du har lättare att hitta balans

I samma undersökning (om inkluderade 571 deltagare i åldrarna 17 till 25) såg man även att systrar kan hjälpa sina syskon att nå ett inre lugn och bli bättre på att hantera stress. Varför systrar är bättre än bröder på att hjälpa sina syskon att nå balans beror på känslomässigt uttryck som är fundamentalt för bra mental hälsa, säger Cassidy i en intervju med Daily Mail. Han menar att kvinnor har lättare för att öppna upp kommunikationskanaler som skapar en mer uttrycksfull miljö i familjen.

Källa: Mother.ly

KÖP

Foto: Instagram @bellahadid

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!