Enligt syskonpsykologi kan man enkelt särskilja äldsta, mellersta och yngsta syskonet åt när det kommer till personligheten. Den äldsta syskonet är som känt ansvarstagande och ambitiös medan den mellersta brukar vara ett socialt (och rättvist) geni. Det yngsta syskonet i skaran vet hur man charmar i stort sett vad som helst men är det verkligen så enkelt? Här tar vi ett djupdyk i ämnet för att ta reda på vad det innebär att födas först, sist eller mitt i mellan.
Här har sajten RealSimple.com listas de klassiska syskonrollerna samt tagit upp vad som stämmer och vad som inte stämmer.
Yngsta syskonet
Stereotypen: Charmig, risktagare och öppensinnad!
Därför stämmer det: Föräldrarna håller inte lika hårt i det yngsta barnet som i de andra. Många föräldrar har det bättre ställt ekonomiskt än de hade när det första barnet kom. “Föräldrarna är ofta mindre stränga vilket gör att barnet har färre regler, men ändå får massor av uppmärksamhet.” säger Linda Campbell, professor i utvecklingspsykologi.
Mellanbarnet
Stereotypen: Ett socialt och rättvist geni!
Därför stämmer det: “Mellanbarnen har varken det äldsta barnets rättigheter eller de privilegier som det yngsta barnet har, menar Catherine Salmon som skrivit boken ”The Secret Power of Middle Children”. Därför blir de mästare på att kompromissa och förhandla och skaffar ofta en nära vänskapskrets, eftersom föräldrarnas uppmärksamhet oftast riktas mot det äldsta och yngsta syskonen.
Äldsta barnet
Stereotypen: Ambitiös och ansvarstagande. En naturlig ledare!
Därför stämmer det: Det äldsta barnet har ingen att tävla eller bråka med i början av livet. Varken om saker eller föräldrarnas uppmärksamhet. När småsyskon sedan kommer brukar det äldsta barnet agera “mini-förälder”, vilket förklarar deras ofta beskyddande och ansvarstagande personlighet.
Källa: RealSimple.com & wellness
Foto: Unsplash.com