Nöje

Äldst, yngst eller mitt i mellan? Det här säger din plats i syskonskaran om dig!

Enligt syskonpsykologi kan man enkelt särskilja äldsta, mellersta och yngsta syskonet åt när det kommer till personligheten. Den äldsta syskonet är som känt ansvarstagande och ambitiös medan den mellersta brukar vara ett socialt (och rättvist) geni. Det yngsta syskonet i skaran vet hur man charmar i stort sett vad som helst men är det verkligen så enkelt? Här tar vi ett djupdyk i ämnet för att ta reda på vad det innebär att födas först, sist eller mitt i mellan. 

Foto: Instagram @kimkardashian

Här har sajten RealSimple.com listas de klassiska syskonrollerna samt tagit upp vad som stämmer och vad som inte stämmer.

Läs även:

Forskning: Yngsta syskonet är det roligaste!

Forskning: Syskon är bra för hälsan, vikten och själen.

10 fina saker att säga till din syster på Alla systrars dag!

Studie: Är du äldst i syskoskaran? Då är du sämre på att köra bil!

6 anledningar till varför din syster gör dig till en bättre människa – enligt forskning.

Har du syskon? Då är du snällare och mer empatisk!

Är du yngsta syskonet? Då är du förmodligen också favoritbarnet!

Yngsta syskonet

Yngsta syskonet

Stereotypen: Charmig, risktagare och öppensinnad!

 

Därför stämmer det: Föräldrarna håller inte lika hårt i det yngsta barnet som i de andra. Många föräldrar har det bättre ställt ekonomiskt än de hade när det första barnet kom. “Föräldrarna är ofta mindre stränga vilket gör att barnet har färre regler, men ändå får massor av uppmärksamhet.” säger Linda Campbell, professor i utvecklingspsykologi.

Foto: Instagram @khloekardashian

Nästa bild
Mellanbarnet

Mellanbarnet

Stereotypen: Ett socialt och rättvist geni!

 

Därför stämmer det: “Mellanbarnen har varken det äldsta barnets rättigheter eller de privilegier som det yngsta barnet har, menar Catherine Salmon som skrivit boken ”The Secret Power of Middle Children”. Därför blir de mästare på att kompromissa och förhandla och skaffar ofta en nära vänskapskrets, eftersom föräldrarnas uppmärksamhet oftast riktas mot det äldsta och yngsta syskonen.

Foto: Instagram @kimkardashian

Nästa bild
Äldsta barnet 

Äldsta barnet 

Stereotypen: Ambitiös och ansvarstagande. En naturlig ledare!

 

Därför stämmer det: Det äldsta barnet har ingen att tävla eller bråka med i början av livet. Varken om saker eller föräldrarnas uppmärksamhet. När småsyskon sedan kommer brukar det äldsta barnet agera “mini-förälder”, vilket förklarar deras ofta beskyddande och ansvarstagande personlighet.

Foto: Instagram @kourtneykardashian

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!