7 smarriga och kreativa popcornrecept
Popcorn är det perfekta fredagsmyset eftersom det går och variera på flera olika sätt. Det finns både lättare och enklare recept som kan rädda en tråkig fredagskväll. Allt från spännande kryddor till bakverk med popcorn i.
Vi listar 7 recept med både söta och salta alternativ!
Läs även:
Chokladpops med havssalt – på 3 ingredienser.
TV-snacks som inte är godis – men lika goda!
Popcornsallad – här är receptet hela internet pratar om!
Popcorn 2.0 är här – goda, nyttiga och billigare än dem du ätit hittills.
Fudgepopcorn
Ingredienser:
1 burk kondenserad sötad mjölk
400 g mörk choklad
25 g smör
Fyllning:
Popcorn: 4-5 dl poppade popcorn. 1 krm havssalt.
Gör så här:
1. Värm upp den kondenserade mjölken på medel värme (ska inte koka) och blanda sedan ner 300 g choklad och vaniljsocker.
2. Vänd ner fyllningen och blanda så att allt blandas.
3. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsäkerform och häll över smeten.
4. Toppa dina fudge med flingsalt och eventuellt fler popcorn.
5. Låt stå i kylen över natten och skär upp i lagom storlek dagen efter.
Fotograf: Cassandra Lundgren
Chili- och ostpopcorn
Ingredienser:
4-5 dl poppade popcorn (Gärna osaltade)
1 matsked smält smör eller olivolja
1 dl riven ost eller 3 matskedar ostpulver
1 ½ tesked chilipulver
½ tesked paprikapulver
½ tesked salt (Om du inte använde osaltade popcorn kan du strunta i den här)
¼ tesked kummin
En nypa cayenne (beroende på hur starkt du vill ha det)
Gör så här:
1. Lägg de poppade popcornen i en burk och tillsätt det smälta smöret eller olivolja och rör om.
2. Tillsätt därefter alla kryddor och osten. Rör om igen och servera!
Recept & Foto: chocolatemoosey.com
KÖPChokladpopcorn
Ingredienser:
0,5 dl Popcornkärnor
2 msk olja
150 g Mörk choklad
Salt
Flingsalt
Gör så här:
1. Värm upp oljan och poppa popcornen och salta sedan med vanligt salt när de är klara.
2. Smält den mörka chokladen i mikron eller över vattenbad. Häll den över popcornen och rör om.
3. Häll upp popcornen på en plåt med bakplåtspapper och strö lite flingsalt över dem.
4. Låt popcornen svalna och stelna i rumstemperatur i ungefär 1 timme.
Recept & Foto: linuscreativekitchen.se
KÖPRosmarin- och parmesanpopcorn
Ingredienser:
2 kvistar färsk rosmarin
1 stor vitlöksklyfta (Skalad och hackad)
½ dl olivolja
½ tesked vitlökssalt
Svartpeppar
4-5 dl poppade popcorn (gärna osaltade)
½ dl riven parmesan
Gör så här:
1. Lägg en kvist rosmarin och den hackade vitlöksklyftan i en stekpanna. Häll i olivolja och stek tillsammans på låg värme. Häll i vitlökssalt och svartpeppar och smaka av. Stek tills det blir varmt men det ska inte sjuda och ställ det därefter åt sidan medan du poppar popcornen.
2. Poppa popcornen.
3. Ta av bladen på den andra rosmarinkvisten och finhacka dem.
4. Ta bort rosmarinkvisten och vitlöken från olivoljan genom att använda en sil.
5. Häll oljan över popcornen och rör om. Strö därefter över parmesan och en tesked av den finhackade rosmarinen. Tillsätt mer peppar och vitlökssalt om du tycker att det behövs.
Recept & Foto: fivehearthome.com
KÖPKaramell- och baconpopcorn
Ingredienser:
100 gram tärnad bacon (krispigt stekt, behåll fettet)
1 dl popcornkärnor
2 matskedar olja
1 dl jordnötter
1 tesked havssalt
¼ tesked cayennepeppar
1 oolong tepåse
½ dl grädde
3 dl socker
½ dl vatten
2 matskedar lönnsirap
Gör så här:
1. Värm upp ugnen till 150 grader. Poppa popcornen och häll sedan ut dem på ett bakplåtspapper.
2. Strö ut salt och cayennepeppar över popcornen. Lägg därefter på bacon och jordnötterna på popcornen.
3. Häll grädden i en kastrull och lägg i tepåsen. Låt dem koka tillsammans på låg värme. Ta därefter bort dem från värmen och låt det stå och dra sig i cirka 15 minuter. Tryck tepåsen mot kanten med hjälp av en sked för att få ut smaken och ta sedan bort tepåsen.
4.Rör sedan samman socker, vatten, lönnsirap i en stor kastrull och låt koka på låg värme tills sockret löser upp sig. Öka värmen till högsta och koka utan omrörning tills sirapen blir bärnstensfärgad (ca 13 minuter). Ta karamellen från värmen och tillsätt omedelbart grädden (blandningen kommer att bubbla upp så var försiktig.) Rör om så att allt blandas. Häll sedan direkt blandningen över popcornen och rör om med en träslev.
5. Sätt in allting i ugnen och baka det tills karamellen är blank och har fäst sig på popcornen (ca 20 minuter). Ta ut det ur ugnen och låt de svalna i ungefär 5 minuter. Bryt därefter isär allt med hjälp av en träslev och låt de svalna i 5 minuter till. Fortsätt göra detta tills allting har svalnat.
Recept & Foto: theendlessmeal.com
KÖPTryffel- och parmesanpopcorn
Ingredienser:
50 g normalsaltat smör
2 msk tryffelolja
1,25 dl parmesanost, finriven
En skål med popcorn
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med tryffeloljan.
2. Ställ åt sidan.
3. Häll över popcornen och därefter parmesanosten.
Fotograf: Will Cook for Smiles
Marshmallow- och strösselpopcorn
Ingredienser:
250 gram marshmallows
2,5 dl popcornkärnor
Strössel
Gör så här:
1. Poppa popcornen.
2. Smält marshmallowsen i en kastrull på låg värme. (Ha hela tiden uppsikt för det kan gå fort)
3. När marshmallowsen har smält ha i popcornen och rör försiktig med en metallsked. Se till att alla popcornen är insmetade.
4. Häll över strösslet och fortsätta röra så att alla popcorn blir täckta.
5. Servera!
Recept & Foto: red-brolly.com