instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
noje

Alla helgons dag – därför firar vi

Av: Metro Mode

Imorgon är det alla helgons dag, en dag för att uppmärksamma alla helgon, kända som okända. Vi berättar allt du inte vet om högtiden.

Foto: Sören Hallgren Nordiska Museet

Alla helgons dag firas alltid på lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Ursprungligen var alla helgons dag en festdag för just helgonen. Idag används högtiden för att minnas dem som lämnat livet och påminna oss om att döden finns och drabbar oss alla.

Består av två kyrkliga helgdagar

Allahelgonahelgen består av två kyrkliga helgdagar, alla helgons dag och alla själars dag. Historiskt sett har man skilt dagarna åt genom att minnas helgonens liv på alla helgons dag och våra närståendes liv på alla själars dag.

Tidigt i den kristna kyrkan började man fira helgonen och minnet av martyrer. Helgon var människor som man höll särskilda, heliga och till martyrer räknades de människor som dött för sin tro. Det blev till slut många dagar att fira och helgonen och martyrerna utan namn samlades till en egen helgondag. För cirka tusen år sedan infördes en gemensam dag för de helgon som inte kunde få egna dagar i almanackan.

Det finns många sätt att hedra de avlidnas minne på. Många väljer att delta i minnesgudstjänster eller genom att besöka en kyrkogård och tända ljus på närståendes gravar, man kan också pynta gravarna med blommor och växter.

Läs även:

Halloween och Alla Helgons Dag – vi förklarar skillnaden och då infaller de i Sverige.

Källa: Svenska Kyrkan

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår