instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
noje

Aprilskämt – en flera hundra år gammal tradition

Av: Metro Mode

Att första april är en dag för att luras känner de flesta till, men visste du att traditionen har flera hundra år på nacken?

Foto: Skärmdump/Freepik

Den första april är sedan länge en dag då vi gör vårt bästa för att lura vår omgivning, och de flesta har säkert hört ramsorna som hör dagen till:

“April, april din dumma sill / Jag kan lura dig vart jag vill”

och: “Maj, maj måne / Jag kan lura dig till Skåne”.

Men varifrån kommer egentligen traditionen att luras på första april? Svaret är att ingen vet exakt. Däremot vet vi att skämtsamma vårfester med olika så kallade narrelement tycks ha förekommit i många kulturer.

Det finns belägg för att Fransmännens aprilskämt – poisson d’avril (”aprilfisk”) – har anor från 1500-talet, i Storbritannien blev “All Fool’s Day” populär under 1700-talet och här i Sverige har seden att “narra april” funnits sedan 1600-talet.

Kända aprilskämt

Aprilskämt är en etablerad tradition i massmedia. Redan 1846 publicerade den brittiska tidningen Evening Standard en annons om åsnevisning i utkanten av London. De läsare som åkte till platsen för att leta efter åsnor var säkerligen mäkta förvirrade – tills de tittade på varandra och insåg att de själva var åsnorna.

Sedan många år tillbaka är även aprilskämt som handlar om teknik vanligt förekommande. Ett av de mest kända svenska skämten var när Kjell Stensson 1962 lurade tittarna att de kunde få färg-tv genom att trä en nylonstrumpa över tv:n.

Ett aprilskämt gick ut på att konstruktionen av Ölandsbron, som invigdes 1972, skulle misslyckas så att anslutningen skulle missa på en halv meter. Ännu ett klassiskt skämt var när TV4 år 2005 hävdade att de haft inbrott och att banden med tv-serien “Lost” var spårlöst försvunna.

Källa: Nordiska Museet, History

Annons