Nöje

Är annandag pingst en röd dag?

Hur fungerar det med röda dagar under pingstafton, pingstdagen och annandag pingst? Metro Mode reder ut.

Foto: Unsplash

Pingsten är en betydelsefull högtid för kristendomen – faktum är att den ofta kallas för “kyrkans födelsedag”. Här besvarar vi de vanligaste frågorna kring denna högtid!

Varför firar vi pingst?

På Kristi himmelsfärdsdag berättade Jesus för sina lärjungar att de inte skulle bli övergivna när han uppsteg till himmeln – den heliga Anden skulle finnas med människorna och hjälpa dem för alltid.

Läs även: Är Kristi himmelsfärd en röd dag?

Tio dagar senare gav den heliga Anden sig tillkänna för lärjungarna. Uppfyllda av den heliga Anden började de sprida den kristna läran och bilda församlingar. Detta är anledningen till att pingsten ofta kallas för “kyrkans födelsedag”.

När infaller pingsten?

Pingsten infaller alltid tio dagar efter Kristi himmelsfärdsdag, vilket också är 50 dagar efter påsken (ordet pingst kommer av grekiskans pentecosté, som betyder den femtionde).

Eftersom påsken är en rörlig högtid så finns det inget fast datum för pingsthelgen. Däremot infaller pingstafton alltid på en lördag, pingstdagen på en söndag och annandag pingst på en måndag.

2024 infaller pingsten på följande datum:

Lördag 18 maj 2024 – Pingstafton
Söndag 19 maj 2024 – Pingstdagen
Måndag 20 maj 2024 – Annandag pingst

2025 infaller pingsten på följande datum:

(Fredag 6 juni 2025 – Sveriges Nationaldag)

Lördag 7 juni 2025 – Pingstafton
Söndag 8 maj 2025 – Pingstdagen
Måndag 9 juni 2025 – Annandag pingst

Är annandag pingst en röd dag?

Vilka av pingsthelgens dagar är då röda? Svaret är att pingstafton inte är en helgdag, medan pingstdagen är det – den infaller alltid på en söndag.

När det gäller annandag pingst så var detta en allmän helgdag fram till 2005, då Sveriges nationaldag istället blev en röd dag. Numera är annandag pingst alltså inte en röd dag.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!