Bananbröd med cheesecakeöverdrag och saltkaramellsås
Du behöver:
3 övermogna bananer, skivade (ju brunare bananerna är desto sötare)
2 tsk kanel
½ tsk salt
150 g socker
½ msk bakpulver
125 ml solrosolja
2 ägg
200 g (fullkorns)mjöl
75 g grovhackade valnötter
Gör så här:
Förvärm ugnen till 150 °C
Skär bananerna i skivor och lägg dem i en skål. Tillsätt kanel, socker, salt och bakpulver och mosa ihop.
Tillsätt solrosolja och ägg, blanda väl och tillsätt mjölet lite i taget. Vispa blandningen med elvisp tills den blivit slät och krämig. Det gör inget om det fortfarande finns små bananbitar kvar i skålen.
Grovhacka valnötterna och rör ned dem i blandningen
Täck kakformen med bakplåtspapper och häll över blandningen i formen. Ställ formen i den förvärmda ugnen och grädda i 30 minuter. Titta till kakan då och då eftersom alla ugnar är olika.
Skär av den rundade toppen när kakan har svalnat så att det blir en platt yta för cheesecakeöverdraget. Lägg tillbaka kakan i formen.
Cheesecaketoppingen:
600 g Philadelphia eller liknande färskost
130 g socker
1 tsk vaniljextrakt
2 påsar (12 g) gelatinpulver
180 ml standardmjölk
Gör så här:
Värm mjölken i en kastrull, tillsätt gelatinpulvret och blanda ordentligt med en visp. Se till att gelatinet löser upp sig utan att vätskan börjar koka.
Blanda vätskan med färskosten (som ska vara rumstempererad), tillsätt vaniljextrakt och socker och vispa till en jämn smet.
Häll cheesecakeblandningen över bananbrödet medan det ligger kvar i kakformen. Täck över med folie och låt stelna i kylskåp.
Saltkaramellsåsen
250 g ljust farinsocker
4 msk smör
1 tsk salt
125 ml (vispad) grädde
1 tsk vaniljextrakt
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i en kastrull på låg värme och låt sjuda i cirka 6 minuter under omrörning.
Ringla karamellsåsen över kakan och njut!
Recept & Foto: Rituals/Mirjam Leslie-Pringle