Nöje

Bananbröd med cheesecakeöverdrag och saltkaramellsås

Har du några mogna bananer hemma passar dem perfekt att göra ett ljuvligt bananbröd med. Nedan hittar du en lyxig variant på det klassiska bananbrödet med ett överdrag av cheesecake och smarrig saltkaramellsås.

Foto: Rituals/Mirjam Leslie-Pringle 

Ett saftigt bananbröd gör du bäst på mogna bananer. Nedan hittar du ett riktigt superrecept på ett bananbröd med cheesecakeöverdrag och saltkaramellsås.

Fler recept hittar du här!

Bananbröd med cheesecakeöverdrag och saltkaramellsås

Bananbröd med cheesecakeöverdrag och saltkaramellsås

Du behöver: 

3 övermogna bananer, skivade (ju brunare bananerna är desto sötare)

2 tsk kanel

½ tsk salt

150 g socker

½ msk bakpulver

125 ml solrosolja

2 ägg

200 g (fullkorns)mjöl

75 g grovhackade valnötter

Gör så här: 

Förvärm ugnen till 150 °C

Skär bananerna i skivor och lägg dem i en skål. Tillsätt kanel, socker, salt och bakpulver och mosa ihop.

Tillsätt solrosolja och ägg, blanda väl och tillsätt mjölet lite i taget. Vispa blandningen med elvisp tills den blivit slät och krämig. Det gör inget om det fortfarande finns små bananbitar kvar i skålen.

Grovhacka valnötterna och rör ned dem i blandningen

Täck kakformen med bakplåtspapper och häll över blandningen i formen. Ställ formen i den förvärmda ugnen och grädda i 30 minuter. Titta till kakan då och då eftersom alla ugnar är olika.

Skär av den rundade toppen när kakan har svalnat så att det blir en platt yta för cheesecakeöverdraget. Lägg tillbaka kakan i formen.

Cheesecaketoppingen: 

600 g Philadelphia eller liknande färskost

130 g socker

1 tsk vaniljextrakt

2 påsar (12 g) gelatinpulver

180 ml standardmjölk

Gör så här: 

Värm mjölken i en kastrull, tillsätt gelatinpulvret och blanda ordentligt med en visp. Se till att gelatinet löser upp sig utan att vätskan börjar koka.

Blanda vätskan med färskosten (som ska vara rumstempererad), tillsätt vaniljextrakt och socker och vispa till en jämn smet.

Häll cheesecakeblandningen över bananbrödet medan det ligger kvar i kakformen. Täck över med folie och låt stelna i kylskåp.

Saltkaramellsåsen

250 g ljust farinsocker

4 msk smör

1 tsk salt

125 ml (vispad) grädde

1 tsk vaniljextrakt

Gör så här: 

Blanda alla ingredienserna i en kastrull på låg värme och låt sjuda i cirka 6 minuter under omrörning.

Ringla karamellsåsen över kakan och njut!

Recept & Foto: Rituals/Mirjam Leslie-Pringle

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!