Detta ljuvliga bananbröd med mörk choklad och valnötter är nästan ett måste på sommarens fikabord. De mörka bitarna av choklad och valnöt ger bananbrödet en extra twist som kommer älskas utav gästerna.
Se det smarriga recepet nedan!
Detta ljuvliga bananbröd med mörk choklad och valnötter är nästan ett måste på sommarens fikabord. De mörka bitarna av choklad och valnöt ger bananbrödet en extra twist som kommer älskas utav gästerna.
Se det smarriga recepet nedan!
Du behöver:
4 stora mogna bananer
80 ml smält kallpressad kokosolja
75 ml lönnsirap
50 ml valfri växtmjölk
1 ägg
5 dl dinkelsikt
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/2 tsk fint havssalt
1/3 tsk äkta vaniljpulver
2 dl hackade valnötter
100 g mörk choklad 70%, hackad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en brödform med kokosolja och täck med bakplåtspapper. Enklast är att klippa till två bitar – en som täcker brödformen längs kortsidorna och en som går upp längs långsidorna, med flärpar som sticker ut som du sedan kan lyfta upp brödet i.
Blanda mjöl, bakpulver, salt, kanel och vanilj i en bunke.
Vispa upp ägget i en annan, stor bunke tills det är fluffigt.
Mixa banan, kokosolja, lönnsirap och växtmjölk i en blender tills slätt. Häll över smeten i skålen med det vispade ägget och vänd försiktigt runt så att det precis blandas.
Tillsätt mjölblandningen till den blöta smeten lite i taget medan du vänder runt med en slickepott. Rör bara precis så mycket du behöver för att det ska blandas. Tillsätt slutligen de hackade valnötterna och chokladen (spara lite till dekoration) och vänd runt en gång till.
Skrapa ner smeten i brödformen och släta till den ovantill. Dunka formen någon gång mot köksbänken för att ta bort eventuella luftbubblor. Dekorera med resterande valnötter och chokladbitar.
Grädda i mitten av ugnen i 60-75 minuter, eller tills du kan föra ner en sticka eller kniv i mitten av kakan och den kommer ut ren. Om kakan blir väldigt mörkgräddad ovantill kan du täcka över den med aluminiumfolie på slutet. Låt svalna helt och hållet innan du lyfter upp ur formen och serverar.
Recept & foto: Cashew Kitchen