12 bästa sommarpraten 2021
Klimatkris, kinakrogens historia och släkthemligheter, årets sommarprat har som vanligt rymt en stor bredd historier. Vi tittar närmre på de vi fastnade lite extra för!
Finns det något som väcker sommarkänslorna så mycket som den välkända vinjetten från sommar i P1? Sommarpraten är en omtyckt tradition och ett lika självklart inslag under den svenska semestern som jordgubbar och grädde. Nedan listar vi 12 sommarprat som gjorde lite extra intryck på oss!
Läs även:
Så var Benjamin Ingrossos sommarprat – talar om bråken i familjen.
Sommar i P1 2021 – här är alla sommarvärdarna.
Här är de 40 bästa sommarpraten genom tiderna.
Sommar i P1 2020 – här är alla sommarvärdarna.
Denise Rudberg
Författaren Denise Rudberg har gett ut ett 30-tal romaner och sålt ca 4 miljoner böcker. Hennes sommarprat är personligt om den närmsta familjen och en dramatisk släkthistoria om mor- och dotter-relationer.
KÖPFotograf: Sveriges Radio
Tareq Taylor
Från en av våra tv-kockar, som nyligen hyllats för tv-programmet “Tareq Taylors matresa” som spelats in i faders hemstad Jerusalem, fick vi ett sommarprat om hur hans liv varit fullt av möten som påverkat honom djupt. Här får vi ta del om möten med inspirerande människor, matkulturer och att möta sig själv och sina största rädslor.
KÖPFotograf: Sveriges Radio
Mathilda Hofling
Lyssnarnas sommarvärd Mathilda Hofling berättar om hur hon som tonåring utsattes för grooming på nätet och hur det påverkade hela uppväxten. I sitt sommarprogram ger hon hopp till de som befinner sig mitt i det och inte tror att det finns någon väg ut.
KÖPFotograf: Sveriges Radio
Henrik Ekman
Miljöjournalisten Henrik Ekman har bevakat miljöområdet i femtio år och är den trygga rösten i SVT:s naturfilmer. I sitt sommarprogram talar han om naturens plats på vår planet när människorna blir fler och fler.
KÖPFotograf: Sveriges Radio
Lap-See Lam
Konstnären Lap-See Lam ger oss en berättelse om kinakrogens kulturhistoria genom en slags tidsportal som för oss på en resa till Kina slott, Drakbåten, Ostindiska kompaniet och till hennes egen familjs historia.
KÖPFotograf: Sveriges Radio
Jens Stoltenberg
Den före detta norska statsministern och numera Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg, berättar om terrorattackerna 2011 i regeringskvarteret och på Utøya. I sitt sommarprogram pratar han om krig och fred i många olika former.
KÖPFotograf: Sveriges Radio
Jonas Karlsson
Skådespelaren Jonas Karlsson har medverkat i en rad långfilmer och tv-serier, och tillhör Dramatens fasta ensemble. Han har också skrivit flera novellsamlingar och romaner. Han berättar i sitt sommarprogram om att arbeta, vara ledig, om bollhav, att bli femtio, att veta säkert, ändra sig och sedan veta säkert igen.
KÖPFotograf: Sveriges Radio
Gunhild "Ninis" Rosqvist
Gunhild “Ninis” Rosqvist är professor vid Stockholms universitet och forskar om hur klimatförändringar påverkar arktiska miljöer. Hon har bland annat lett flera forskningsprojekt om hur uttag av naturresurser påverkar miljö och människor i Nordens arktiska områden. I sitt sommarprogram pratar hon om hur världen kommer att se ut om vi inte ändrar vårt sätt att leva.
KÖPFotograf: Sveriges Radio
Tousin "Tusse" Chiza
Artisten Tusse som vunnit både Melodifestivalen och Idol berättar i sitt sommarprogram om sina älskade släktingar. Som åttaåring kom han med sina släktingar till Sverige efter att ha flytt kriget i Kongo-Kinshasa. Han berättar öppenhjärtligt om hur släkten varit hans trygghet under tiden på flykt.
KÖPFotograf: Sveriges Radio
Jessica Meir
Den svensk-amerikanska astronauten levde sju månader på rymdstationen ISS och utförde hundratals experiment. I sitt sommarprogram talar hon om vikten av upptäckaranda, och om hur hon lärt känna sig själv uppe bland stjärnorna.
KÖPFotograf: Sveriges Radio
Anders "Ankan" Johansson
Komikern Anders “Ankan” Johansson är ena halvan i duon “Anders och Måns” och har även spelat Vanheden i “Se upp för Jönssonligan.” I sitt sommarprogram pratar han om hur komiken och det lite larviga inte tar bort något fult, sorgligt eller egoistiskt – men att det ger lite mening.
KÖPFotograf: Sveriges Radio
Ullakarin Nyberg
Ullakarin Nyberg är överläkare, psykiater och suicidforskare. Hon är en av Sveriges främsta experter på suicidprevention och i sitt sommarprogram berättar hon om hur glädje och sorg löper som parallella spår i hennes liv och hur mycket man kan förändra – bara genom att lyssna.
KÖPFotograf: Sveriges Radio