Nöje

Bianca Salming om pappa Börjes ALS-kamp: “Ingen kunde göra något”

I sommar i P1 berättar friidrottaren Bianca Salming om Börje Salmings kamp mot sjukdomen ALS, som han diagnostiserades med 2022. “Ingen kunde göra något. Ingen gjorde något. Vi bara satt bredvid varandra och väntade på att det blev värre och värre”, säger hon i sitt sommarprat.

Foto: Mattias Alm/Sveriges Radio

Bianca Salming är en framgångsrik idrottare med tolv SM-medaljer i bagaget, men många känner även igen henne som Börje Salmings dotter. I sitt sommarprat berättar Bianca bland annat om den svåra tid då hennes far kämpade med den brutala sjukdomen ALS, samt sin besvikelse över den vård han fick i slutet av sitt liv.

Läs även:

Sommarpratare 2023 – Här är hela listan för Sommar i P1!

Camilla Läckberg: “Som kvinna får du inte bli tjock”

“Blev värre och värre”

Hösten 2021 märkte Bianca för första gången att något inte stod rätt till med hennes far. De var ute på stan tillsammans när Börje nämnde att han hade “svårt att få fram vissa ord” och hade problem med att svälja – något som de trodde kunde bero på att han tidigare varit sjuk i corona.

Det de inte visste var att Börje bar på ALS, en obotlig nervssjukdom som innebär att nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör, vilket leder till att armar och ben blir alltmer förlamade.

I sitt sommarprat beskriver Bianca den känsla av hjälplöshet som diagnosen förde med sig:

“Ingen kunde göra något. Ingen gjorde något. Vi bara satt bredvid varandra och väntade på att det blev värre och värre.”

Kommunicerade via ett block

I takt med att sjukdomen fortskred förlorade Börje talförmågan. Bianca beskriver en dag i oktober 2022 då hon och hennes far satt på balkongen där hemma – han hade fått komma hem under dagen, “iväg från det där vidriga sjukhusrummet” – och äter leverpastej på knäckebröd.

“I efterhand fick jag veta att det är superfarligt med knäckebröd när man har svårt att svälja. Jag tror att pappa visste det men struntade i det med flit. Hans knäckemackor är det bästa han vet”, säger Bianca.

I bilen tillbaka vänder humöret. Börje kan nu endast kommunicera med hjälp av ett block och istället för att prata under resan, som de hade gjort i vanliga fall, hörs endast den spellista som Bianca har gjort.

“Nu hörs bara musiken. Jag vill inte vara ledsen men jag och pappa gråter resten av bilresan hem”, berättar hon.

Kritiserar sjukvården

Börjes tid på sjukhus blev allt annat än idealisk. Bianca beskriver sjukhustiden som en “kamp” och berättar att familjemedlemmarna turades om att vaka över Börje:

“Vi behövde vara där hela tiden”, säger hon. “Vi litar inte på att sjukvårdarna har tillräcklig koll på honom.”

Hon vittnar om att personalen slarvade med att skriva upp maten (det viktigaste när man har ALS är att man alltid ligger på ett kaloriöverskott, berättar Bianca) och att Börje själv tvingades “ta ansvar över saker han inte borde behöva ta ansvar för”.

I november 2022 gick Salming bort i sviterna av ALS. Sedan sportstjärnans bortgång har en stiftelse inrättats i hans namn: Börje Salming ALS-stiftelse.

Läs även:

9 miljoner kronor insamlade till Börje Salmings ALS-stiftelse under hyllningsmatch!

Börje Salming är död – blev 71 år gammal.

Foto: Mattias Alm/Sveriges Radio

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!