Nöje

Cava, Prosecco, Champagne – vad är egentligen skillnaden?

Vill man göra det enkelt för sig kan man helt enkelt säga “bubbel”, men det skadar faktiskt inte att ha lite bättre koll på vad du ska leta efter på systemet och vad du häller i glaset. Nedan reder vi ut skillnaderna i den mousserande världen.

Foto: Instagram @atlasbarsg/@r.renaudin

Var kommer den ifrån?

Den största skillnaden på de mousserande dryckerna är var och hur de produceras. Champagne får endast komma från det område i Frankrike som tidigare hette just “Champagne” men Cava är inte lika bundet geografiskt och kan produceras på flera olika platser i Spanien. Prosecco odlas däremot i Veneto-regionen i norra Italien.

Hur produceras den?

Prosecco genomgår sin jäsning i ståltank till skillnad från Champagne och Cava där den andra jäsningen istället sker på flaska.

Vilken druva har använts?

Druvorna skiljer sig såklart också mycket åt. Prosecco görs till stora delar på druvan glera och Cava produceras främst på macabeo, parellada och xarel-lo. Champagne produceras på tre olika druvor, chardonnay, pinot noir och pinot meunier.

Hur länge lagras de?

Lagringstiderna skiljer sig åt, Cavan lagras i minst nio månader och en årgångschampagne kräver minst 36 månader. Prosecco lagras som sagt i en ståltank mellan 18 och 24 månader.

Läs även:

Forskning: Par som tar ett glas tillsammans då och då är lyckligare.

5 anledningar till att testa champagnedieten redan i helgen.

Forskning: Champagne förbättrar minnet och motverkar demens.

Källa: Mitt Kök

Foto: Instagram @r.renaudin

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!