instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
noje

Därför snackas det så mycket skit på arbetet – så stoppar du det!

Av: Metro Mode

Att det snackas skit på många arbetsplatser kan vi nog alla (som har lite arbetserfarenhet i ryggsäcken) skriva under på. Vi har alla varit med om det någon gång och vet hur det känns, vare sig det handlar om att vara måltavla för skitsnackandet eller att själv vara en del av det. 

Foto: Unsplash

Skitsnack är inte bara en stämningssänkare överlag utan kan även få dig att må och prestera sämre på arbetet. Just därför reder vi ut varför det snackas så mycket skit och hur vi får ett stopp på det, en gång för alla!

Passion for Business publicerade en artikel om att skitsnacket kostar varje företag ca 17 miljoner kronor. På en genomsnittlig arbetsplats ägnas nämligen mellan åtta och tolv procent av arbetstiden åt skitsnack. Det innebär mer än en månads förlorad arbetstid per år, enligt analysföretaget Befor som gjort undersökningen. Sjukt? EH JA! Förvånande? Kanske inte ändå…

Varför snackas det så mycket skit då undrar du (och jag)? 

– Jakten på uppmärksamhet och bekräftelse är en vanlig orsak till skitsnack! säger Charlotte Rudenstam som har skrivit boken ”Bättre relationer på jobbet” till SvD.

Undersökningar har visat att skvallret över en kopp kaffe har en sällsynt förmåga att skapa samhörighet och sammansvetsa människor. Skitsnacket ger en falsk självkänsla som gör att vi tillfälligt mår bättre av att tänka att vi är eller har det bättre än våra kollegor.

Låter läskigt. Vilka snackar mest skit?

– Kvinnor! Den främsta orsaken till att kvinnor generellt sett snackar mer skit än män är vårt intresse för relationer och vår sedan barnsben invanda lyhördhet för människorna i vår omgivning. Den gör att vi lätt kan fånga upp en sinnesstämning eller dolda signaler. Offren för skitsnackandet är ofta andra kvinnor, helt enkelt för att det är roligare att prata om likasinnade.

Men männen då? 

– Män är inte riktigt med i samma klubb som oss kvinnor när det gäller skvaller och skitsnack. De baktalar oftare en individs prestation än dess personlighet. Män kan exempelvis snacka skit om en kollega som har klantat sig i ett projekt, men fokuserar då mer på själva projektet än personen i sig. Män tar inte heller till sig skitsnack och spekulationer på samma sätt som kvinnor, vilket gör att de sällan ger skitsnackaren den uppmärksamhet och uppmuntran som krävs för att hon ska motiveras att fortsätta!

Så stoppar du skitsnacket på arbetet – med 5 enkla tips! 

1. Först och främst: Undvik att övertolka

Det kan vara positivt att ha förmågan att läsa mellan raderna och ta in subtila budskap från sin omgivning men när vi börjar övertolka precis allt så är vi är ute på tunn is. Sluta med det.

2. Ta avstånd från skitsnacket

Var konsekvent och säg ifrån om skvallret börjar utvecklas till skitsnack på jobbet. Markera att du inte tänker vara en del av det. Här är det enklast att vara tydlig och rak.

3. Våga konfrontera



Om du ofrivilligt blir en del av ett skitsnack eller känner dig som en måltavla så säg ifrån och konfrontera personen i fråga. Känner du dig inte bekväm att göra det på egen hand så vänd dig till din närmsta chef.

4. Undvik gnällande på arbetsplatsen 

Det är klart att du ska kunna anförtro dig till en kollega om det är något som tynger dig men välj den personen med omsorg. Gnäll leder oftast inte till någon förändring eller till någonting positivt utan drar istället ner kollegorna runt omkring dig.

5. Dissa skitsnackarna

På de flesta arbetsplatser finns det en eller ett gäng människor som mer än gärna pratar om alla andras fel och brister. Undvik dem så kommer du snart känna att du mår bättre!

Källa: SvD & Passion for Business

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår