instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
noje

Exklusiv intervju med pilot från cockpit – tips för att bli av med din flygrädsla

Av:

Turbulens, kontrollbehov och känslan av att vara instängd är vanliga anledningar till varför många upplever flygrädsla. För ett tag sedan hängde vi med i cockpit under en flygning till Helsingfors med Norwegian och pratade flygrädsla med kaptenen David Påhlman. Här delar han med sig av sina bästa råd till den som är flygrädd.

Foto: Malin Wasström

Piloterna ses alltid cirka en timme innan avgång där de gör noga uträkningar beträffande till exempel vind, väder och bränsle och för att briefa kabinpersonalen. Genom att planera resrutten innan de sätter sig i flyget, är de väl förberedda när de intar cockpiten. Innan planet får lyfta går piloterna alltid igenom en checklista tillsammans inne i cockpit och kontrollerar planet utifrån för att se att allt är i sin ordning. Även flygvärdinnorna går igenom en checklista innan start där de ser över all nödutrustning ombord, till exempel brandsläckare, syrgas och mediciner.

Trots att flyg är ett säkert färdmedel är det många som upplever rädsla inför att flyga. Turbulens är en vanlig anledning till att personer fruktar att sätta sig i ett plan. När planet “hoppar till” beror det på vindar eller temperaturer i luftrummet, förklarar kaptenen David Påhlman, och menar att det är ofarligt och inte något att vara rädd för.

– Det är som att köra på en grusväg med bilen. Det är inte farligare än så – varken för planet eller oss ombord, säger han.

Foto: Alexia Karanatsiou

Andra anledningar som kan skapa rädsla inför att flyga är känslan av att vara instängd samt behovet av kontroll. Att vara passagerare och varken se eller ha någon aning om vad som pågår inne i cockpit kan upplevas skrämmande.

– Att känna sig rädd är mänskligt och flygrädsla är väldigt vanligt – vanligare än man kan tro. Därför är det bra att säga till när man kliver ombord, så kan den som är flygrädd få prata med kabinpersonal eller oss här framme i cockpit, säger David.

Även flygvärdinnorna tror att den främsta anledningen till flygrädsla är kontrollbehovet. Flygvärdinnan Lovisa Sandmark menar att man visserligen inte har någon kontroll, men det har vi inte när vi åker tåg eller buss heller – men att det förmodligen upplevs som mindre läskigt eftersom vi gör det vardagligen. De stöter ofta på flygrädda i deras jobb och har fått agera som stöd genom att hålla i handen och lugnat ner resenärer genom att prata.

– Vi kan inte bota deras flygrädsla men däremot kan vi prata med dem. När de pratar med oss ser de oss som medmänniskor. Vi skulle inte jobba med det här om vi tyckte att det var någon fara för vårt liv, säger Johanna Dillon, flygvärdinna på Norwegian.

Foto: Malin Wasström

Kan flygrädda bli av med sin rädsla?

– Ja, prata om det med någon som inte är rädd, personalen ombord eller gå en kurs för flygrädda. Ju mer man vet, desto mindre rädd blir man. Man kan få mycket hjälp genom att få reda på vad som låter konstigt och varför turbulens uppstår, svarar kaptenen David Påhlman.

Även flygvärdinnan Johanna Dillon är övertygad om att det går att bota rädslan:

– Man kan absolut bli av med sin flygrädsla, jag vet det – för jag har själv varit flygrädd. När jag var yngre satt jag och grät under start och landning, jag upplevde det fruktansvärt jobbigt att inte ha kontroll. Nu har jag jobbat som flygvärdinna i 16 år.

Reportrarna Alexia Karanatsiou och Malin Wasström med piloterna på Norwegian. 

Här är pilotens 3 bästa tips för att bli av med flygrädslan:

1. Säg till!

“Det bästa är att säga till när du kommer ombord, så kan du antingen få prata med kabinpersonal eller oss här framme i cockpit”.

2. Flyg med någon!

“Ha med en vän som inte tycker det är läskigt – som kan hålla handen eller bara vara ett stöd”

3. Gå en kurs och utsätt dig för situationen!

“Det finns kurser för flygrädda som brukar ge väldigt bra resultat. Den pågår under några dagar och du får flyga med samtidigt som du har professionellt stöd.”

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår