Fem juliga recept med russin och fikon
Russin och fikon är så mycket mer än ingredienser i bakverk och glögg. De är fyllda med sötma, smak och aromer som kan förgylla vilken rätt som helst. Så varför inte ge dessa torkade frukter huvudrollen? Saltå Kvarn har teamat upp med mästerkocksvinnaren från 2020, Sofia Henriksson, som presenterar fem härliga recept i russinens och fikonens anda när julen närmar sig.
Det börjar dra ihop sig mot jul och därmed även högsäsongen för russin och fikon. Att vi äter mycket torkad frukt under vintern är historiskt sett ingen slump eftersom de håller länge, är energigivande och söta. Förvånansvärt nog är vi dåliga på att använda dessa torkade frukter till annat än bakverk och glögg, men faktum är att de kan förhöja smaken i många klassiska varmrätter. Inför julsäsongen har det ekologiska matföretaget Saltå Kvarn teamat upp med mästerkocksvinnaren Sofia Henriksson och tagit fram fem nytänkande recept på temat russin och fikon. Att förpackningarna ligger och dammar på hyllan efter decembers glöggmys är nu ett minne blott.
Viktigt att välja rätt
Inför den stundande högsäsongen av torkad frukt är det viktigt att välja rätt, både för klimatets och hälsans skull. Alla Saltå Kvarns produkter är ekologiska och det finns många skäl att välja just ekologiskt när det gäller russin. Enligt Naturskyddsföreningen är vindruvor en av de viktigaste varorna att byta till ekologiskt eftersom konventionellt odlade druvor är en av de mest kemiskt besprutade produkterna i Europa.
Nedan listar vi de härliga recepten fulla av sötma och smak!
Saffranskryddat ris med russin
Du behöver:
4 dl Saltå Kvarn parboiled ris
2 dl Saltå Kvarn russin
1 gul lök
2 msk smör
1 nypa chiliflakes
1 tsk garam masala
6 dl grönsaksbuljong
2 påsar saffran
1/2 dl mandlar
1/2 dl rostad lök
2 msk finhackad persilja
2 msk granatäppelkärnor
1-2 tsk salt
Gör så här:
Stek ris, russin och lök i smör. Tillsätt chiliflakes och garam masala och stek lite till. Värm under tiden upp buljongen och tillsätt saffran. Häll sedan över buljongen och salt på riset och sjud på svag värme i 10-12 minuter. När allt vatten är avdunstat kan du ställa det åt sidan med locket på ytterligare ett par minuter. Rosta under tiden mandeln lätt och finhacka. Vänd ner mandel, rostad lök och persilja i riset. Toppa med granatäpple och servera ljummen.
Fotograf: Saltå Kvarn
Ljummen brysselkålssallad med russin, finriven parmesan, lönnsirap- och tahinidressing och rostade hasselnötter
Du behöver:
400 g brysselkål
2 dl Saltå Kvarn russin
1 äpple
50 g parmesan
Dressing
1 msk lönnsirap
1 dl ljus tahini
1,5 dl ljummet vatten
1/2 dl citronjuice
1/2 tsk flingsalt
Svartpeppar
1/2 dl Saltå Kvarn hasselnötter att toppa med
Gör så här:
Strimla brysselkålen fint med kniv eller en matberedare. Hacka russin grovt. Tärna äpplet och riv parmesanen. Vänd samman alla ingredienser till salladen. Mixa alla ingredienser till dressingen med en stavmixer till en jämn och fluffig dressing. Vänd ner i salladen och låt stå i minst 15 minuter så att smakerna gifter sig fint. Rosta hasselnötterna, hacka grovt och toppa salladen.
Fotograf: Saltå Kvarn
Smördegspizza med fikon och chèvre, toppad med hasselnötter och honung
Du behöver:
Smördeg (cirka 250 g)
1 dl crème fraiche
1 tsk vatten
250 g chèvre
1 dl Saltå Kvarn torkade fikon
70 g grönkål
1 msk Saltå Kvarn olivolja
2 msk Saltå Kvarn hasselnötter, lätt rostade i panna
2 msk honung
Flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegen och nagga hål i botten med en gaffel. Rör ihop crème fraiche med vatten och salta lätt. Bred ut över smördegen och grädda i ugnen i tio minuter. Ta ut pizzan, lägg på chèvre, torkade fikon och grönkål som du vänder i lite olja. Sätt in i ugnen i ytterligare tio minuter. Ta ut och toppa pizzan med rostade och hackade hasselnötter, honung och flingsalt.
Fotograf: Saltå Kvarn
Juliga linsbiffar med kall yoghurtsås med russin
Du behöver:
3 dl Saltå Kvarn röda linser, torkade
1 buljongtärning, grönsak
2 morötter
2 dl Saltå Kvarn solroskärnor
2-3 msk majsstärkelse
3 vitlöksklyftor
1 msk garam masala
1 nypa kryddpeppar
1 tsk torkad ingefära
1 citron, skal och saft
Svartpeppar
Salt
Olja att steka i
Yoghurtsås med russin
2,5 dl matlagningsyoghurt
1 dl Saltå Kvarn russin
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Koka linserna i buljong i cirka tio minuter så de börjar bli mjuka. Häll upp i en sil och låt stå tills all vätska är borta, mosa med gaffel till en färs. Finriv morötterna och blanda med linser, solroskärnor, majsstärkelse, kryddor och pressad vitlök. Rör om till en jämn smet, smaka av med salt och citronsaft. Stek i olja i tre till fyra minuter per sida på medelvärme. Om de skulle vara svåra att hålla ihop kan du vända dem i majsstärkelse eller ströbröd innan stekning.
Hacka russinen grovt. Rör ihop ingredienserna till såsen och låt stå i minst 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Fotograf: Saltå Kvarn
Sticky fikonkaka med frosting
Du behöver:
150 g Saltå Kvarn torkade fikon
300 g Saltå Kvarn torkade dadlar
8 dl vatten
250 g smör
2 dl Saltå Kvarn rårörsocker
4 ägg
4 dl Saltå Kvarn Ölandsvetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
Frosting
400 g färskost
4-5 dl florsocker
1,5 dl rapsolja
Topping
Färska fikon
Gör så här:
Sätt ugnen på 185 grader. Koka upp fikon, dadlar och vatten i en kastrull och reducera ner i 20-30 minuter. Mixa sedan slät och låt svalna. Vispa smör och rårörsocker fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Vänd ner mjöl, bakpulver, vaniljpulver och till sist fikonsåsen. Häll upp i en bakplåtsklädd springform och grädda i ugnen i 45-50 minuter. Känn av med en baksticka så att den är torr. Låt kakan svalna och vispa under tiden upp ingredienserna till frostingen med en elvisp medan du ringlar ner oljan. Toppa kakan med frosting och färska fikon.
Fotograf: Saltå Kvarn