Fixa helgmyset på ett kick med klassiska (och galet goda) hallonsnittar
Hallonsnittar är galet gott och förgyller helgens fikastunder på ett kick. Extra goda blir de när du toppar dem med färska hallon uppkokade med lite socker – men det går minst lika bra med färdigköpt sylt. Toppen över i:et får du genom att toppa hallonsylten med söt glasyr.
Du behöver (ca 40 kakor):
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
250 g smör
2 ägg
2 dl socker
Fyllning (köpt sylt fungerar även):
300 g hallon – frysta eller färska
1 dl socker
Glasyr:
2 dl florsocker
1-2 msk vatten
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 220 grader.
2. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
3. Smält smör och låt svalna helt. Blanda sedan ner det plus ägg i bunken och rör samman till smidig deg.
4. Ställ in degen i kylskåpet och låt stå 20 minuter.
5. Dela degen i fyra lika stora delar och rulla sedan till längder som du lägger på plåt med bakplåtspapper. Tryck ner varje längd i mitten med fingret och platta till längderna något.
6. Koka upp hallon med socker och låt svalna (eller ta köpt sylt) och placera i fördjupningen du nyss gjorde.
7. Grädda kakorna i ca 12 minuter. Tills de fått fin färg.
8. Låt kakorna svalna innan du skär dem i bitar.
9. Rör samman florsocker och vatten och bred ut över hallonsylten (eller spritsa ut mönster som på bilden).
Ät och njut!
Tid: 30 %
Svårighet: 15 %
Pris: 15 %
Recept & foto: Cassandra Brunstedt