Här är matvarorna som skenat i pris – och 10 som blivit billigare
Kaffe och tomater är bland de livsmedel vars pris har ökat rejält under det senaste året. Vi listar matvarorna som ökat mest i pris under de senaste tolv månaderna – och tio som har blivit billigare.
Pandemi, hög inflation, kriget i Ukraina och ökning av elpriser och energikostnader – det är några av de faktorer som bidragit till att priset på vissa matvaror har skenat under senare tid.
Kaffe är det livsmedel som drabbats hårdast – där har priset har stigit med nästan 30 procent under de senaste tolv månaderna, enligt SCB:s Konsumentprisindex (KPI). Även tomater (29,4 procents prisökning) päron (24,8 procent) och vitkål (24,7 procent) har blivit betydligt dyrare under det senaste året.
“En bred prisuppgång på de flesta livsmedel”
John Eliasson, statistiker på SCB, berättar att den kraftiga ökningen av flera livsmedel började i fjol:
“Redan under hösten såg vi att priser på kaffe, oljor och spannmål började öka snabbare i pris. Men nu under början av 2022 ser vi en väldigt bred prisuppgång på de flesta livsmedel. Exempelvis har även grönsaker och fisk ökat väldigt mycket i pris”, säger Eliasson.
Men det finns även livsmedel som har minskat i pris. En av dessa är purjolöken, vars pris har sjunkit med hela 45 procent. Även avokado har blivit billigare – där har priset sjunkit med 21,3 procent.
10 livsmedel som har ökat i pris
Här är maten och drycken som har ökat mest i pris de senaste tolv månaderna enligt SCB:s Konsumentprisindex (KPI):Vara Utveckling (%) Kaffe 29,5 Tomater 29,4 Päron 24,8 Vitkål 24,7 Färsk lax 21,2 Honungsmelon 20,6 Apelsiner 16,8 Salladskål 15,3 Djupfryst frukt och bär 13,5 Grovt bröd 12,1
10 livsmedel som har minskat i pris
Här är maten och drycken som har minskat i pris de senaste tolv månaderna enligt SCB:s Konsumentprisindex (KPI):Vara Utveckling (%) Purjolök -45,0 Avokado -21,3 Öl, 0–2,7 % -4,0 Äpplen -3,8 Blomkål -3,8 Gul lök -3,2 Sylt och marmelad -2,9 Citroner -1,7 Nötter och torkad frukt -1,7 Annat smörgåsfett -1,4